Allez circulez: een korte gids voor liefhebbers van circulair design

© GF
Jorik Leemans
Jorik Leemans Journalist

Met deze designstukken maken we de cirkel weer rond.

Uit het juiste hout

Honderd procent gerecycleerd naaldhout om precies te zijn. Voor een limited edition eettafel sloeg het Nederlandse designlabel Studio Henk de handen in elkaar met het waste-to-product-bedrijf Renewi. Door het meubel volledig in afvalhout te produceren, willen de merken tonen dat design wel degelijk ook met restmaterialen verwezenlijkt kan worden.

2219 euro, studio-henk.nl

Wist je dat …

het 45 dagen duurt voor deze bloempot van D&M uit gerecycleerd papier en klei opnieuw afgebroken is in de aarde?

Verkrijgbaar in verschillende formaten, shopdm.be

© GF

Vriendelijk design

Op het vlak van kindermeubilair is het niet altijd eenvoudig om duurzame producten te vinden. Het jonge Amsterdamse interieurbedrijf Frendly wil dat gat in de markt opvullen. Voor hun kindermeubelen zijn ze niet alleen transparant over de grotendeels gerecycleerde materialen, maar beloven ze ook een garantie op terugname. Op basis van de staat van je meubel wordt bepaald of het hergebruikt, hersteld of gerecycleerd moet worden, alsook wat de passende teruggave voor jou als klant is.

frendlyamsterdam.com

© GF

Maak je eigen Rietveld

In de werkplaats van de Antwerpse circulaire bouwmarkt Buurman kun je niet alleen terecht voor lokale restmaterialen, je mag er ook zelf de handen uit de mouwen steken. Tijdens hun workshops moedigt Buurman je aan om een bankje, muurdecoratie of zelfs een eigen Rietveld-stoel te maken met resthout en ander circulair materiaal. Zo krijgt zelfs iconisch meubeldesign een hedendaagse, groene toets.

Maak je eigen Rietveld op zaterdag 3 december, 95 euro inclusief materiaal en koffie, buurmanantwerpen.be

© GF

Glazen bol

Wat brengt de toekomst? Steeds meer producten van gerecycleerd glas.

© GF

3 vragen aan Sophie De Somere, coördinator van makerscollectief Onbetaalbaar

1. Wat maakt Onbetaalbaar?

“Wij doen maatwerk en interieurontwerp, van een meubel tot de hele woning, waarbij we zo veel mogelijk circulaire materialen gebruiken. We willen laten zien dat je op een duurzame manier heel speelse en mooie dingen kunt maken, voor elke portefeuille.”

“Terwijl er vroeger slechts een bepaalde groep mee bezig was en het voor het brede publiek te snel iets voor ‘geitenwollensokken’ werd genoemd, merk je dat er een verschuiving bezig is. Het is iets dat stilaan de niche overstijgt, waardoor iedereen er affiniteit mee kan krijgen. We moeten weg van minderwaardige materialen met een korte levensloop. Circulair design krijg je niet verkocht vanuit louter ideologie, maar moet ook vanuit je gevoel voor smaak vertrekken. Dat de prijskloof tussen nieuwe en circulaire materialen kleiner is geworden, helpt natuurlijk ook.”

2. Wat voor materialen komen daarbij kijken?

“We werken onder meer samen met Circular Matters, een Belgisch bedrijf dat panelen maakt uit bierbostel, riet en bermgrassen. Verder doen we mee onderzoek naar nieuwe materialen zoals Oribond, een bindmiddel uit lijnzaadolie en resten uit de voedingsindustrie, kwalitatieve en ethische, maar ook gewoon esthetische materialen.”

3. Hoe zien jullie de vraag naar circulair design evolueren?

onbetaalbaar.com

Onbetaalbaar verzorgde onder meer de inrichting van het Gentse restaurant Astroboy.
Onbetaalbaar verzorgde onder meer de inrichting van het Gentse restaurant Astroboy. © GF

Uitgekookt ontwerp

Duurzaamheid mag geen elitair gegeven worden, vindt de Deense keukenfabrikant Kvik. Hun nieuwste keukenontwerp is naast het meest voordelige in hun gamma meteen ook het meest circulaire. Niet alleen wordt de keuken voor 70 procent uit gerecycleerde materialen gemaakt, maar bij afbraak kan 99 procent van de fronten opnieuw worden gerecycleerd. Een bijzonder groene keuken dus, enfin, in aardtinten.

kvik.be

Schone lucht

Als er één ding is dat campagnes over de luchtkwaliteit in onze steden (en dorpen) aantonen, is het dat er nog steeds heel veel luchtvervuiling is. Aangezien luchtreinigers met een behoorlijk prijskaartje kunnen komen, bedacht Jihee Moon, een studente productdesign aan het Londense Royal College of Art, een luchtreiniger die je zelf met huishoudelijke materialen in elkaar kunt steken. Niet alleen een stuk goedkoper, maar ook een manier om wegwerpmaterialen een tweede leven te geven. Het volledige knutselplan vind je op haar website.

jihee-moon.com/make-your-diy-air-purifier

Trend: bouwen met afval

Duurzaam wonen begint bij de baksteen die wordt gebruikt. Verschillende bedrijven zoeken dan ook volop naar het ideale recept voor een circulaire steen. Het Belgische BC materials zet zo grond van stadswerven om tot leembouwmaterialen, voor de nieuwe vleugel van Design Museum Gent creëerde men samen met stadsontwikkelingsbedrijf sogent een steen uit lokaal afval, en aan de andere kant van het kanaal creëerde Kenoteq met de K-Brick dan weer een bouwsteen die voor negentig procent gerecycleerd werd uit bouwafval. Van bouwen aan de toekomst gesproken.

5825 verpakkingen

Als het gaat over circulair design, is het Antwerpse Ecobirdy een van de koplopers. Na de lancering eerder dit jaar van een nieuwe tafel op basis van onderdelen van afgedankte koelkasten, pakte het label onlangs uit met een gelimiteerde oplage: voor het tafelblad dienden maar liefst 5825 verpakkingen van contactlenzen als basis. Het project kadert binnen een VN-milieuprogramma over de verbetering van afvalbeheer.

1299 euro, special edition: prijs op aanvraag, ecobirdy.com

Tv-tip: spullen met een verhaal

Waarom zou je dingen weggooien wanneer ze stuk zijn, en niet proberen ze te herstellen? Voor het nieuwe Eén-programma De Repair Shop verzamelde Danira Boukhriss een team van gepassioneerde vakmensen in Bokrijk die de gebroken voorwerpen van mensen een nieuw leven geven. Van een oud zeteltje van oma tot een zeldzame flipperkast: elk object heeft een verhaal, dat het verdient om verder verteld te worden.

Elke maandagavond op Eén en op VRT MAX.

Met liefde hersteld

Waar krijgen je spullen een tweede leven?

1. Repair Café

Op verschillende plekken in Vlaanderen vinden regelmatig zogenaamde Repair Cafés plaats waar je hulp kunt vragen bij het herstellen van een meubel of apparaat. Op deze website vind je een handig overzicht van alle initiatieven in jouw buurt.

repaircafe.org

2. Bea Joppen

Een designstuk koop je niet zomaar opnieuw, zelfs niet wanneer het scheurt of er een ander probleem is. Familiezaak Bea Joppen specialiseert zich in het (her)stofferen van meubelen. Onder andere vintageshop Paulette in ’t Stad is er vaste klant.

beajoppen.be

3. Kaderke

Hoewel de kernactiviteit van Kaderke – je raadt het al – het maken van kaders is (waarbij ze al leverden aan musea als het MAS en het KMSKA), kun je bij hen ook aankloppen voor het restaureren van schilderijen en antieke lijsten in hun atelier in Heist-op-den-Berg.

kaderke.be

In de mix

Heel wat start-ups proberen tegenwoordig vanaf het begin een duurzaam verhaal te vertellen. Dat geldt ook voor het jonge Berlijnse label Open Funk. Met re:Mix lanceert het een keukenmixer die grotendeels tot stand kwam uit gerecycleerde materialen. In plaats van een grootschalige industriële productie, wordt de mixer lokaal samengesteld in een sociaal atelier. Gebruikers worden aangemoedigd om zelf hun product te herstellen aan de hand van tutorials in geval van defecten, of om hem opnieuw te verkopen, zodat de opgeknapte mixer weer naar een nieuwe keuken kan.

Pre-order kan aan 249 euro, openfunk.co

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content