Tegels gebaseerd op Limburgs mijnverleden grote winnaar op Crossborder Design Contest

Anna Tuhus © .
Laura Dhaese
Laura Dhaese Redactrice Weekend.be

De Zweedse Anna Tuhus heeft de eerste editie van de Crossborder Design Contest gewonnen. Haar door Limburg geïnspireerde ontwerp werd uit 56 inzendingen gekozen als winnaar van de designwedstrijd voor derdejaarsstudenten.

In Venlo vond voor het eerst de finale van de Crossborder Design Contest plaats. De Contest is een designwedstrijd voor derdejaarsstudenten van vijf internationale opleidingen uit Maastricht, Londen, Hasselt/Genk, Antwerpen en Düsseldorf. Het doel van de wedstrijd is onder andere Nederlands Limburg nationaal en internationaal op de kaart te zetten als grensoverschrijdende designregio.

“Amsterdam wist ik liggen, maar van Limburg had ik nog nooit gehoord”

Onder het toeziend oog van medestudenten en designminnend Limburg, mocht Anna Tuhus (26), afkomstig uit Zweden en studerend aan Central Saint Martins in Londen, de eerste prijs in ontvangst nemen. De studente ontwierp kersenhouten vloertegels met gelaserde prints van droogbloemen, ingelegd met steenkoolgruis. Tuhus liet zich bij haar ontwerp inspireren door het rijke mijnverleden van Limburg.

Met kop en schouders bovenuit

Volgens juryvoorzitter Jeroen Junte was het juryoordeel unaniem: “Het ontwerp van Anna stak met kop en schouders boven de andere ontwerpen uit. Het is origineel, flexibel, toegankelijk (ook in prijs), maar bovenal aantrekkelijk”. Volgens de jury heeft ze op geraffineerde wijze het Limburgse mijnverleden gebruikt als inspiratiebron. Tuhus was na de prijsuitreiking een beetje overdonderd en vertelde dat ze nooit verwacht had dat ze zou winnen. Over een precieze bestemming van het prijzengeld, 2500 euro bedoeld voor persoonlijke ontwikkeling, heeft ze dan ook nog niet nagedacht. “Maar het krijgt zonder twijfel een goede bestemming.”

Het ontwerp van Anna Tuhus
Het ontwerp van Anna Tuhus © .

Toen Anna besloot deel te nemen aan de Crossborder Design Contest, kende ze Limburg nog niet. “Amsterdam wist ik liggen, maar van Limburg had ik nog nooit gehoord”, aldus de Zweedse. Tijdens de kick-off van de wedstrijd was ze gecharmeerd door Maastricht. Voor haar design wilde de studente een originele invalshoek en al googelend kwam ze terecht bij het mijnverleden van Limburg. “Vooral de sociale impact van het sluiten van de mijnen raakte me. Hieruit haalde ik inspiratie voor het ontwerp. De gebruikte bloempatronen zijn ook afkomstig van bloemen uit de regio.”

Over de wedstrijd

Aan de eerste editie van de Crossborder Design Contest deden 56 geselecteerde derdejaarsstudenten mee afkomstig van de Hochschule Düsseldorf University of Applied Sciences, de Luca School of Arts/MAD uit Hasselt en Genk, het Londense Central Saint Martins, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en Mafad, de Maastricht Academy of Fine Arts and Design.

Vorig jaar in oktober vond de start van de wedstrijd plaats bij tegelfabrikant Royal Mosa in Maastricht. De studenten kregen een duidelijke opdracht: ontwerp een juweel voor het interieur, geïnspireerd op het DNA van Limburg. Op 28 februari moesten alle ontwerpen ingeleverd zijn, waarna ze werden beoordeeld door een jury, bestaande uit Jeroen Junte (juryvoorzitter), Roderick Vos (designer voor onder andere Pode), Gène Bertrand (Cube Design Museum), Fabian Seibert (designer) en Jeanne Wessels (MelanO).

Partner Content