Sint-Anna en Mariabeeld

Dit beeld van Sint. Anna met Maria en Jezus, komt nog uit de zolder van mijn overgrootouders…en is nu bij mij beland. Is het de moeite van dat te bewaren of doen we die van de hand? De waarde is om de keuze te maken van belang. Het is een zwaar houten beeld die zo te zien een laagje pleister(?) heeft gekregen die dan beschilderd was. Het hout is hier en daar wel gebarsten, heeft wat gaatjes van houtworm… De linkerhand met de druiventros(?) kan uit de mouw getrokken worden. Het beeld meet zo’n 99 cm. 34 het voetstuk, 65 het beeld.

Anna en Maria.

Dit is een mooi beeld dat waarschijnlijk nog uit de 18de eeuw stamt. Het is dus antiek en heeft zeker waarde. De belangstelling voor latere religieuze beelden mag dan wat minder zijn, dit beeld moet je zeker bijhouden en eventueel wat laten restauraren (door een deskundige restaurateur). Haal de polychromieresten niet weg! Dergelijke beelden waren altijd beschilderd, op een laag gesso (kalk met lijm).

Ook de voorstelling is boeiend: Anna, echtgenote van Joachim, met Maria, haar dochter, op de arm. Ze worden veelal samen met het Christuskind voorgesteld. Een dergelijke voorstelling wordt ook wel Sint-Anna-te-Drieën of Annatrits genoemd. De waarde van dit forse beeld ligt toch al snel rond de 600 à 700 euro. Het zou mooi zijn dat het, eenmaal hersteld, weer in een kapel terechtkomt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content