Nederlandse ‘Happy Street’ wil bij beste tien paviljoenen behoren

© John Kormeling

Nederland wil met zijn pretpark duurzaamheid promoten.

‘Happy Street’, de vijfduizend vierkante meter lange voetgangersstraat, geeft de Wereldexpo in Sjanghai kleur. Langsheen deze interactieve weg krijgen bezoekers de kans om de achtentwintig kleurrijke huizen van het Nederlandse paviljoen te bezichtigen.

De Nederlandse architect John Körmeling ontwierp het snoepkleurige paviljoen in de vorm van het cijfer acht, een geluksgetal in China. De site promoot duurzaamheid, milieu en maatschappelijk verantwoord handelen. Elk huis, in een verschillende bouwstijl uit de Nederlandse architectuurtraditie, stelt een stedelijk thema tentoon.

Door de huizen te bezoeken, ontdekken toeschouwers op welke innovatieve wijze Nederland omgaat met onder meer energie en water. Volgens het sterk verstedelijkte en dichtbevolkte land is ‘Happy Street’ het antwoord op het thema ‘Better city, better life’ van de Wereldexpo.

Nederland wil met deze originele wandeling hoge ogen gooien in China. Ze hopen op een plek in de top 10 van ‘Beste Paviljoenen’. De architecturale woningen in opvallende kleuren weten de Chinezen alvast te bekoren. Zij verkozen ‘Looking through Stardust’, een replica van de Herschel-satelliet, tot meest bijzondere huis. In de originele satelliet huist het Nederlandse ruimte-instrument HIFI, het grootste ruimtevaartproject waar ons buurland deel van uitmaakt.

Tiffany Philips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content