Maak kennis met kersvers designtalent

© Maison Caro

Subtiel vernieuwend, dat is het minste dat je kan zeggen over de ‘Nieuwe oogst’ van Design Vlaanderen.

Van grafische vormgeving over textiel en meubelen tot industriële vormgeving. Sommigen zijn pas begonnen, anderen timmeren al jaren aan de weg.

Ook nu weer is de Nieuwe Oogst van Design Vlaanderen erg gevarieerd. Maar één ding hebben de ontwerpen van de 21 designers gemeenschappelijk: ze zijn creatief, verfrissend en vernieuwend.

Neem bijvoorbeeld het werk van Frank Sveid. Sinds 1973 ontwikkelt de autodidact originele objecten die een nieuwe gebruiksvorm in de hand werken. Zo nam Sveid onder andere de traditionele frietzak onder handen. In zijn versie plakt er een kleiner frietzakje voor de saus aan vast. Terwijl Sveid zijn frietzak slechts uit één blad vormt, is het sausprobleem er meteen mee opgelost.

Ook de lepeltjes uit suiker of koek van Carolien Van den Hole, alias Maison Caro, toveren meteen een glimlach op je gezicht. ‘Friandises’ heten ze toepasselijk. Ze zien er niet alleen erg poëtisch uit, maar je kan er ook in bijten of ze laten smelten in je koffie. Bij het project, dat ze uitwerkte voor de Hasseltse expo Toegepast 14, horen ook servetten, theedoeken en tafelkleedjes vol zilveren lepeltjes.

Strepen verdiend

Daarnaast pikt de ‘Nieuwe Oogst’ een aantal designers op die hun strepen in de designwereld al verdiend hebben. Zo erkent Design Vlaanderen het werk van Anne Perneel officieel. Haar zuiders tafelservies doet intussen al dienst in sterrenrestaurants zoals De Karmeliet in Brugge en Oud Sluis in Sluis.

Ook de uit koffers en aktetassen opgebouwde meubels van Maarten De Ceulaer hebben al heel wat harten veroverd. Bij Design Vlaanderen toont de ontwerper zowel zijn bureau ‘A pile of briefcases’ als zijn kleerkast ‘A pile of suitcases’.

Tot slot maak je bij Design Vlaanderen kennis met de man achter het intussen ingeburgerde logo ‘A’ van de stad Antwerpen. Samen met het team van Today Design won Tom Andries er in 2007 zelfs een gouden Effie Award mee.

Elien Haentjens

‘De Nieuwe Oogst 2009’, tot 14 augustus in de Design Vlaanderen Galerie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content