Lijdenswerktuigen van Christus

Dag Piet, Dit stuk heb ik op een vlooienmarkt op de kop getikt,ik heb het gekocht omdat ik het nog niet gezien had met al deze ornamenten rond het kruis,kan ik hier wat meer uitleg over krijgen aub,het kastje is er wel later naar gemaakt,de mensen van wie ik het heb gekocht zeiden dat dit stuk van hun opa kwam en dat deze het bij een anticair heeft gekocht. Oorsprong,ouderdom,eventuele waarde? Mvg

Hier zien we de voorstelling van Christus met Arma Christi of lijdenswerktuigen. De voorstelling zou in verband staan met de St-Gregoriusmis. Daarvan gaat de oorsprong terug op een visioen dat de Heilige paus Grgorius zou hebben gehad tijdens het opdragen van de mis in de Santa Croce te Rome (waar de lijdesnwerktuigen bewaard en vereerd werden). Tijdens deze mis zou Christus aan paus Gregorius verschenen zijn als de Man van Smarten.

Dit fraai ensemble is laat 19de eeuws. Het is toch vrij uniek, zeker ook met de afbeelding van de Hand Gods. De waarde is niet zo hoog, ik dacht aan een 250 à 300 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content