Jong geleerd: deze vijf creatievelingen geven hun eigen draai aan het ondernemerschap

Chef Matthijs Mannaerts van Hemmat © .

Het aantal startende jonge ondernemers blijft groeien. Deze twintigers waagden volledig op hun eigen manier de grote sprong.

1. Hemmat

Wie? De jonge chef Matthijs Mannaerts (25) besloot na vijf jaar ervaring in restaurants als Pastorale en L’épicerie du Cirque de pollepel in eigen handen te nemen.

Wat? In afwachting van zijn restaurant, dat dit najaar in Kapellen opent, kun je Mannaerts en zijn team inschakelen om bij jou thuis te komen koken. ‘Verwacht een pure keuken zonder tierlantijntjes’, legt de chef uit. ‘Beleving staat daarbij centraal. Het is de bedoeling dat je je thuis echt op restaurant waant: voeten onder tafel en genieten.’ Ook het restaurant wil Mannaerts kleinschalig houden, met bediening voor slechts zestien personen.

hemmatantwerp.com

Chef Matthijs Mannaerts van Hemmat
Chef Matthijs Mannaerts van Hemmat© .


2. The Manufactory

Wie? Designers Joke Vandenabeele (25) en Evelien Vervecken (27) droomden altijd al van een winkel met open atelier. Ze delen hun liefde voor Belgische makelij met Quinten Cormenier (26), die in de winkel een muziekbar installeerde, volledig in het teken van lokaal talent.

Wat? De Gentse conceptstore The Manufactory is een versmelting van een record bar en maker space. Ontdek er het werk van lokale artiesten, terwijl je geniet van een heerlijke lunch of aperitief. Achteraan in het pand shop je duurzaam Belgisch design, van juwelen tot keramiek.

Onderstraat 21, Gent – the-manufactory.be

Jong geleerd: deze vijf creatievelingen geven hun eigen draai aan het ondernemerschap


3. Cato Essential

Wie? Cato Koslowski (24) wilde na haar studie haar creatieve ei kwijt en stortte zich op een eigen modelabel.

Wat? Met Cato Essential wil ze het imago van de zogenaamde ‘oma-onderbroek’ opkrikken: ‘Hoewel de katoenen slip wat mij betreft een must have is, omdat hij zoveel comfortabeler is dan een synthetische of kanten slip, heeft hij een negatieve connotatie gekregen’, vertelt Koslowski. ‘Ik wil tonen dat comfort ook hip kan zijn.’

Te koop in verscheidene boetieks verspreid over Vlaanderen. – cato-essential.be

Jong geleerd: deze vijf creatievelingen geven hun eigen draai aan het ondernemerschap


4. House Raccoon

Wie? Anneleen Durnez en Nathan Noëth (25) startten een interieurmerk met een groot hart voor de natuur.

Wat? Oorspronkelijk werden de betonnen en terrazzo potten, geurdiffusers, vazen en schalen met de hand aan de keukentafel gemaakt. Wegens succes verhuist het duo deze maand de productie naar een sociale werkplaats in Lier. Die stijgende vraag is trouwens niet alleen goed voor Anneleen en Nathan: per verkocht product plant de Vlaamse vzw Bos+ namelijk één boom in een (inter)nationaal herbebossingsproject.

In de lente wordt een crowdfunding opgestart met het oog op de opening van een eigen flagshipstore in het najaar. Tot die tijd kun je online shoppen. – houseraccoon.com

Jong geleerd: deze vijf creatievelingen geven hun eigen draai aan het ondernemerschap


5. Unsaid Library

Wie? Shraddha Mehta (30) vertaalt gevoelens in juwelen met haar label Unsaid Library. ‘Al onze juwelen zijn geïnspireerd op gesprekken over emoties en wat die betekenen in het leven van 150 mensen over de hele wereld’, aldus de ontwerpster.

Wat? Shraddha ontwierp unieke juwelen van edelmetaal. Wereldwijd lanceerde Unsaid Library elf collecties. Een gegraveerde boodschap zorgt voor een extra persoonlijke touch. De juwelen zitten in een doos in de vorm van een boek, zodat je je eigen bibliotheek van emoties kunt aanleggen.

Schuttershofstraat 25, Antwerpen (pop-up) – unsaidlibrary.com

5
5

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content