Is dit een echte doopschotel uit Neurenberg?
Ik kocht zonet in een kringwinkel een bronzen schaal die me toch al enige ouderdom leek te hebben. Aangezien ik weet heb van Mechelse schalen die wat vergelijkbaar zijn en dateren uit de 17de eeuw, leek de 2 euro vraagprijs me best een gokje waard. Ondertussen deed ik wat verdere opzoekingen en de schaal lijkt heel erg op het type schaal dat in Nuremberg geproduceerd werd tijdens de 16de en vroege 17de eeuw. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb er geen idee van of dit echt is, of eerder een latere of zelfs recente reproductie. Ze heeft wel al behoorlijk geleefd met vele deuken,… tot gevolg maar tja, dat kan evenzeer imitatie zijn. De achterzijde toont wel enig patine, dus misschien kan dat uitsluitsel geven? Zoals ik eerder al vertelde, wij verzamelen vooral art deco uit België, alles ouder dan 1900 is ons niet al te goed bekend. Kan jij ons vertellen of deze echt kan zijn en zo ja, of de datering klopt? En hoewel we ze, indien echt, zeker zullen houden, ben ik nu best wel geïnteresseerd naar de waarde.
Een Neurenbergse schotel.
Elke serieuze antiekverzamelaar heeft een dergelijke koperen schotel in bezit. Eerst iets over de functie. Men heeft het over doopschotels of offerandeschotels. Deze grote schotels werden inderdaad soms gebruikt als offerandeschalen in de kerk. De diepere bekkens werden ook aangewend voor de rituele voetwassing tijdens liturgische ceremonies. Maar deze schotels werden ook als waterbekken gebruikt in particuliere woningen. Daarbij hoorde dan ook een schenkkan van aardewerk, tin of koper. Maar algemeen heeft men het over doopschotels en offerandeschotels. In Scandinavië werden deze schotels zelfs gebruikt om doopvonten mee af te sluiten.
Neurenberg.
Veel van deze schotels werden in de 15de, 16de en 17de eeuw vervaardigd in het Duitse Neuremberg dat destijds hét centrum van de metaalnijverheid was. Ze werden over heel Europa uitgevoerd. Je vindt ze van Spanje tot in Zweden.
Echt of vals?
Is dit nu een authentieke schotel of niet? Gezien de achterzijde vrij korrelig is vermoed ik dat het om een nageut gaat. Deze replica’s werden vervaardigd door middel van elektrolyse. Gezien je bij elektrolyse enkel zuivere metalen kunt gebruiken, werd hiervoor rood koper gebruikt. Het kan wel zijn dat er nadien een laagje geel koper werd aangebracht op de schotel om die er antiek uit te laten zien. Indien werkelijk een nageut dan heeft de schotel vooral een decoratieve waarde.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier