Informatiepaviljoen Londen 2012 voorgesteld

© AC-CA

Een Portugees architectenteam mag het informatiepaviljoen voor de Olympische Spelen vormgeven.

Voor de vormgeving van het informatiepaviljoen van de Olympische Spelen in 2012 is een wedstrijd uitgeschreven. Het in Londen gevestigde, gespecialiseerde bureau AC-CA leidde de wedstrijd in goeie banen. De Portugese architecten Jose Carlos Cruz, Ines Guedes, Miguel Santos en Antonio Cruz gaan met de eer lopen.

Tijdens de Spelen krijgt het paviljoen een centraal plaatsje op Trafalgar Square. De rode, gele, groene, zwarte en witte ‘kroon’ moet de zichtbaarheid van het paviljoen vergroten. Binnenin resulteren deze vijf ringen in cirkelvormige ruimtes. De grote openheid van het paviljoen moet het publiek aanmoedigen tot een bezoek.

De buitenwanden reflecteren de omgeving en vormen op die manier een mooie achtergrond voor foto’s. Bovendien zullen er ook beelden te zien zijn van wedstrijden. Binnenin kan het publiek zich via touchscreens en interactieve kaarten, die op zonne-energie werken, informeren.

Gigantische atletiekbaan

Stephanie Durniak, Marie Fade en Baptiste Franceschi van het Franse OH!SOM architects behaalden de tweede plaats. Hun voorstel bestond uit een aantal gigantische ballonnen, waarop beelden van de wedstrijden geprojecteerd konden worden. Ze werkten niet alleen op zonne-energie, maar zouden de lucht op het plein ook zuiveren.

De gigantische, verwrongen atletiekbaan van Matthew Clare, Rob Duncan, Krista Mollion en Nikolay Grozev van het Amerikaanse bureau Dowling Duncan eindigde op de derde stek. Het ontwerp moest de verschillende niveaus van het plein overbruggen. Qua materiaal dacht het team aan afgedankte rubberen zolen van Nike-sportschoenen.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content