In beeld: zijn dit de (groene) steden van de toekomst?
Als we willen leven op een groenere planeet, moeten we volgens bio-architect Vincent Callebaut de steden aanpakken. Hij ontwerpt samenlevingsmodellen die futuristisch ogen, maar die antwoorden bieden op hedendaagse problemen als milieuvervuiling en overbevolking. Een rondleiding in de steden van morgen.
Wie archibiotect zegt, zegt Vincent Callebaut. Wij spraken hem in Gent in het kader van een lezing voor de Derde Long en de Vijfde Gevel, waar hij zijn ambitieuze plannen uit de doeken deed. Wonen we dan binnenkort allemaal in een ontwerp dat op de tekentafel van Callebaut tot stand kwam? Misschien. Vast staat dat het de komende jaren niet stil gaat blijven rond de architect.
Maar het blijft niet enkel bij dromen. Om zijn ideeeën te realiseren slaat hij de handen in elkaar met ingenieurs en universiteiten. Zo ontstond het plan om op drukke plaatsen, zoals in stationsgebouwen, tegels te leggen die energie opwekken wanneer er passagiers over wandelen. De enige plaats waar een grote voetafdruk wél voordelig is voor het milieu.
Wie is Vincent Callebaut?
De Belgische Vincent Callebaut werd geboren in 1977. Hij raakte geïnspireerd door de combinatie van architectuur en natuur. Het komt dan ook niet als een verrassing dat hij met zijn zogenaamde steden van de toekomst streeft naar een groener stadsleven. Onlangs bracht hij zijn nieuwe boek, Paris 2050 uit, waarin hij zijn futuristische ontwerpen toelicht. Nog dit jaar zal het eerste ecologische gebouw van Callebaut’s hand in Taipei de deuren openen.
(SDW)
De inspiratie voor zijn tot de verbeelding sprekende gebouwen zoekt Callebaut in de natuur. Hij gebruikt natuurlijke constructies die hij ziet in planten en bloemen, en zet ze om naar architectuur.
Callebaut wil met zijn steden van de toekomst een oplossing bieden voor de overbevolking. ‘We zijn steeds met meer op deze planeet. Om dat te compenseren moeten we meer in de hoogte gaan bouwen’, aldus de architect.
Het hoeft niet enkel bij steden te blijven. Ook het platteland kan nog groener gemaakt worden. Met zijn ecologische gebouwen wil Callebaut de biodiversiteit ook buiten de stadsmuren vergroten. Zo kan er meer geproduceerd worden.
De oceanen worden binnenkort ook als bouwgrond gebruikt, althans als het van Vincent Callebaut afhangt. Hij bootst de bouw van waterlelies na zodat zijn steden op het water kunnen drijven.
De architect heeft zijn zinnen gezet op Parijs. Met het project ‘Paris 2050’ wil hij de stad groener en ecologischer maken. Mét oog op wat er is, maar met moderne aanpassingen. ‘De stad moet geen blik naar het verleden zijn. We moeten het beste van vroeger en nu combineren’, vindt Callebaut.
In de gebouwen wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke energiebronnen, zoals zonne-energie. Binnen dezelfde muren kan er aan landbouw gedaan worden, maar wordt er ook gewerkt én hebben mensen hun appartement. De druk op het milieu veroorzaakt door vervoer valt zo voor een deel weg.
Het hoeft niet bij futuristische toekomstmuziek te blijven. In Taipei, de hoofdstad van Taiwan, wordt er momenteel hard labeur geleverd zodat nog in 2016 het eerste ecologische gebouw de deuren kan openen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier