In bad met zicht op de tuin
Traditioneel lag de badkamer centraal in de woning, vaak zonder enig raam naar buiten toe. Maar vandaag wordt de badkamer meer en meer beschouwd, én ontworpen, als een volwaardige leefruimte met grote raampartijen die de buitenomgeving binnen- halen. De tijd dat de badkamer uitsluitend een ruimte was voor hygiëne en intimiteit, lijkt voorgoed voorbij.
Traditioneel lag de badkamer centraal in de woning, vaak zonder enig raam naar buiten toe. Maar vandaag wordt de badkamer meer en meer beschouwd, én ontworpen, als een volwaardige leefruimte met grote raampartijen die de buitenomgeving binnen- halen. De tijd dat de badkamer uitsluitend een ruimte was voor hygiëne en intimiteit, lijkt voorgoed voorbij.
Een badkamer die zich volledig naar buiten oriënteert, is echter niet altijd mogelijk omwille van de intimiteit die gerespecteerd moet worden. Indien de badkamer aansluit op een privétuin zonder inkijk van buitenaf, stelt dat probleem zich veel minder. “Toch is het ook in de stad mogelijk, bijvoorbeeld als de badkamer uitkijkt op een binnenkoer”, adviseert architect Sébastien Krier. Zijn collega Erik Duterne van Deep Architects ziet nog een andere mogelijkheid in de stad: “In een penthouse dat boven de naburige gebouwen uitsteekt, zodat er dus van inkijk geen sprake kan zijn.”
– Controleer overal het uitzicht. U kunt het uitzicht ook ‘sturen’ via een uitsparing in de muur (die uw privacy garandeert zonder het zicht op de omgeving of de lichtinval volledig te belemmeren), een open gevelbekleding, stores, een scherm, schuifpanelen,…
– Minimalisme: om het zicht naar buiten zo min mogelijk af te leiden, kiest u voor een badkamer in een sobere en homogene stijl. “Te opvallende details lokken de aandacht weg van buiten. Houd de badkamer dus best zo eenvoudig mogelijk.”
Een muurbekleding met weinig tot geen voegen bevordert de soberheid in de badkamer, aldus architect Thierry Sherrington van het Atelier DSH. “Corian en uit één stuk gehouwen natuursteen zijn daarvoor ideaal.” Wastafels worden het best uit ruwe materialen vervaardigd, terwijl het bad (op een sokkel of rechtstreeks op de vloer geplaatst) vaak het enige speelse element in de badkamer mag vormen. Soberheid wordt ook in de hand gewerkt door de verlichting, kastjes en nissen zo veel mogelijk te integreren in de wanden, vloer en plafond.
– Een inloopdouche: er is geen niveauverschil met de badkamervloer, waardoor het gevoel van openheid wordt versterkt. Dergelijke douche past bovendien perfect in een minimalistische stijl.
– Afwerking van details. Om tot een geslaagd resultaat te komen, mag u niets aan het toeval overlaten. Uitzicht, weerkaatsing, ramen,… Denk over dat alles goed na en anticipeer.
Voor een perfecte harmonie tussen de badkamer en de directe buitenomgeving tracht u de verschillen tussen beide zo veel mogelijk weg te werken. De keuze van de vloerbekleding is daarbij heel belangrijk. Een badkamervloer in hout of natuursteen kan makkelijk buiten worden doorgetrokken om het gevoel van eenheid te versterken. Idealiter is er geen niveauverschil tussen de binnen- en buitenvloer en geen drempel tussen beide, bijvoorbeeld door het onderste profiel van het raam of deur in de vloer in te werken.
Ook met meubels kunt u het wellnessgevoel naar buiten doortrekken. Bijvoorbeeld met comfortabele ligstoelen of zetels waarin men zich na een douche of bad kan neervlijen om nog even van de zon te genieten.
Tot slot opteren sommige mensen voor een jacuzzi of zelfs een zwembad aan hun badkamer. Ook sauna’s en hamams scoren in die context goed. De badkamer doet dan tevens dienst als poolhouse waar men zich kan omkleden of voor of na het zwemmen kan douchen.
Virginie Stassen / Anne Mertens
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier