Huisjes opgestapeld in Zaandam
Architect Van Winden ontwierp een hotel, bestaande uit zeventig opeengestapelde Zaanse huisjes.
Zoals Herzog & de Meuron onlangs huisjes stapelden op de VitraCampus in Weil am Rhein, zo heeft nu ook het Nederlandse stadje Zaandam zijn gestapelde huisjes. Architect Wilfried van Winden ontwierp een hotel uit zeventig opeengestapelde Zaanse huisjes, kortom een blikvanger van formaat. Letterlijk en figuurlijk.
Architect Wilfried van Winden van WAM vond voor dit project inspiratie bij de typische groene houten huisjes uit Zaandam. Het hotel is een opstapeling van verschillende van deze traditionele huizen, gaande van riante notariswoningen tot bescheiden arbeidershuizen.
Tussen alle groene huisjes springt ‘het Blauwe Huis’ in het oog. Dat verwijst naar het schilderij dat niemand minder dan Claude Monet in Zaandam schilderde.
Fusion
Het gebouw is een toonbeeld van fusionarchitectuur, waar Van Winden bekend om staat. Daarbij wordt het heden en verleden op een originele manier met elkaar verbonden. De architectuur is zowel traditioneel als vernieuwend tegelijk. Dat zorgt voor een nieuwe beweging, die zowel aan lokale als aan universele gewoonten voldoet.
Belangrijker voor Van Winden is wat het teweegbrengt bij de mensen. “Een kennis zei laatst ‘Als ik Zaandam binnenrijd en het gebouw zie staan, verschijnt er onvermijdelijk een glimlach op mijn gezicht’. Een mooier compliment kun je niet krijgen”, besluit Van Winden.
Aïsa Knockaert
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier