Gloednieuwe collectie Oxygène in primeur voorgesteld

© Jan D'Hondt voor Oxygène

Met Oxygène is ons land een nieuw designmerk rijker.

Jarenlang deed de West-Vlaamse Chantal Verniest zelf haar boodschappen op Maison & Objet, maar op deze editie stelde ze haar gloednieuwe collectie windglazen en kandelaars onder de naam Oxygène voor. Daarvoor werkte ze samen met enkele bekende Belgische designers.

“Vanuit mijn eigen fascinatie voor glas heb ik via Design Vlaanderen een oproep gelanceerd. Uit de talrijke reacties is een hechte samenwerking met vijf designers voortgevloeid”, vertelt Chantal Verniest. De vijf ontwerpers vormen een mooie combinatie van jong talent, zoals Maison Caro en Caroline Dobbs, en al meer gevestigde waarden zoals Danny Venlet, Stefan Schöning en Alain Monnens.

Centraal staat het mondgeblazen glas, vaak in combinatie met eikenhout. “Dat hout geeft in ieder geval een meerwaarde, want het is niet eenvoudig om met glas alleen tot een sterk ontwerp te komen. Al vind ik wel dat Danny Venlet daar met zijn ‘Oïlo’ zeker in geslaagd is. Aangezien de opening voor het theelichtje niet in het midden van de schaal staat, vergt de uitvoering heel wat vaardigheid in het glasblazen”, stelt Verniest.

Toekomst

Over de samenwerking met de designers is de West-Vlaamse bijzonder tevreden. “Voor mij was het project een mooie wisselwerking: de designers bedachten niet alleen een inventief ontwerp, maar staan me ook bij in bijvoorbeeld de communicatie van het project. Anderzijds konden zij beroep doen op mijn technische kennis over glas en kaarsen”, blikt Verniest tevreden terug.

Ook de nabije toekomst ziet er voor Oxygène goed uit. Design Vlaanderen heeft al laten weten dat het drie Oxygène-ontwerpen, namelijk ‘Oana’, ‘Ozone’ en ‘Oïlo’, op de meubelbeurs van Milaan zal presenteren. En ook de samenwerking met de ontwerpers krijgt een vervolg.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content