Expo-ontmaagding: deze Belgische designers stonden voor het eerst in Milaan
Veel Belgen op de designbeurs in Milaan dit jaar. Verenigd onder de naam #Belgiumisdesign, een initiatief van Flanders DC, MAD Brussels en WBDM. Voor deze Belgen was het de allereerste keer.
1. Magazyn
Thomas Haarmann, de bezieler van de Antwerpse interieurboetiek Magazyn, presenteerde zijn eigen ontwerpen in Milaan. Voor een aantal nieuwigheden, waaronder een kast, tafel en zwevende bank gebruikte Haarmann een vederzacht nubuck in combinatie met graniet. ‘Ik hou van tegenstellingen – het zachte met het harde, de perfectie en de onvolmaaktheid van deze contrasterende texturen. Mijn ontwerpen zijn verre van schreeuwerig, maar wanneer je de materialen die ik gebruik voelt en hun afwerkingen ziet, dan weet je meteen hoe buitengewoon ze zijn.’ Dat kunnen we alleen maar beamen.
2. Gewoon David
Nog niet zo lang geleden was David Degreef nog leerkracht basisonderwijs. Met zijn eerste ontwerp, La Table Hulot, werd hij meteen geselecteerd voor het Salone Satellite, de springplank voor designers onder de 35. Met zijn ontwerp wil hij mensen op een dwingende maar stijlvolle wijze aanzetten tot een intiem eetmoment. ‘La Table Hulot is een tafel die geen tafel is. Je kunt ze gebruiken als tafel of als bord, wat tegelijk praktisch en onpraktisch is. Ze creëert een moment waarop knieën elkaar aanraken of een spaghettisliert Lady en de Vagebond-gewijs gedeeld wordt. Ze zorgt voor dynamiek binnen een groepje.’
3. Amorce
Vincent Long en William Fournié vormen samen de Brusselse Amorce Studio, waarmee ze inzetten op eigentijdse en multifunctionele ontwerpen. Hun vilten krukje AMAR bijvoorbeeld – digitaal gegroefd en omzoomd met touw – hang je makkelijk op aan de muur wanneer je het niet gebruikt; omgedraaid kan het dienen als mand. ‘Onze kruk is een object dat je makkelijk tevoorschijn haalt als je meer vrienden over de vloer krijgt dan de stoelen die je in huis hebt. Een hulpmiddel om het nog gezelliger te maken.’ Officiële verkoopspunten zijn er nog niet, maar verschillende internationale uitgevers toonden interesse. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier