Enkele namen Red Dot Awards 2010 bekend

Meubelbedrijf Machalke en horlogemaker Maurice Lacroix gaan met een designprijs lopen.

De ronde lederen ‘Cinque’-fauteuil van het Duitse meubelbedrijf Machalke en de ‘Masterpiece Lune Rétrogade’-horloge, van de Zwitser Maurice Lacroix sleepten een Red Dot Design Award in de wacht. Voor beide bedrijven is het niet de eerste keer dat ze het kwaliteitslabel ontvangen.

Maurice Lacroix scoorde voor de derde keer in deze designwedstrijd. Het horlogebedrijf wist dit jaar de jury te overtuigen met een uurwerk, waarvan slechts tweehonderdvijftig stuks in omloop zijn. Het Zwitserse merk combineert traditionele makelarij met nieuwe technologieën.

Door de kroon een kwartslag vast te schroeven, wordt de behuizing van roestvrij staal waterdicht. De geometrische vormen van het ontwerp en de wijzers met gekleurde uiteinden dragen bij tot een frisse look. Toch gaf uiteindelijk de saffierkristallen achterkant van het uurwerk, waardoor de mechaniek zichtbaar blijft, bij de jury de doorslag om de Red Dot prijs in de categorie productdesign toe te kennen.

Veeleisend

Ook de ‘Cinque’-fauteuil van Machalke, een meubelbedrijf gespecialiseerd in lederbekleding, wist de jury te overtuigen. Een centrale as verbindt beide draaibare helften van het ronde zitoppervlak en biedt de mogelijkheid om meerdere zetels met elkaar te verbinden. Designer Steven Schilte fleurde zijn ontwerp op met siernaden op het zitgedeelte en de rugleuning.

“De Red Dot Design Award is één van de meest veeleisende designwedstrijden”, vertelt designexpert en initiatiefnemer professor Dr. Peter Zec. “De winnende concepten onderscheiden zich van andere massaproducten door hun design en innovatieve benadering.” Na de officiële prijsuitreiking in juli, zullen de winnende producten te bewonderen zijn in het Red Dot Design Museum in Essen, de Europese Culturele Hoofdstad van 2010.

Tiffany Philips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content