Een juweel voor een fles

De Spaanse ontwerpster Patricia Urquiola ontwierp een opmerkelijke dop voor een champagnefles.

Meubelen ontwierp ze in overvloed, maar over een champagnefles had de Spaanse ontwerpster Patricia Urquiola nog nooit eerder nagedacht. Laat staan over een dop van een champagnefles. Tot het Franse merk Ruinart het haar vroeg.

Patricia Urquiola twijfelde niet lang toen ze opgebeld werd door Ruinart. “Ik weet dat het een oud huis is met een mooie traditie, en daar hou ik van. Bovendien is dit de lichtste en meest delicate van alle champagnes. Ik ben geen kenner, maar ik heb wel respect voor de drank. Ik kom uit het noorden van Spanje, en daar werd bij elke gelegenheid een fles Franse champagne geopend”, verduidelijkt Urquiola.

Uit het ontwerp van de fles blijkt ook haar voorliefde voor champagne. Ze toverde om de hals van de fles een elegant juweel. Het afsluitend draadkorfje van de Ruinart Blanc de Blancs stopt niet rond de dop zoals gewoonlijk bij een champagnefles, maar loopt helemaal naar beneden over de hals van de fles. De vormentaal is dezelfde als de zomerse buitenstoel die Urquiola vorig jaar in productie bracht bij het Italiaanse meubelmerk Emu: vederlicht en fris.

Evenwicht

Toch verleende de Spaanse ontwerpster ook om nog een andere reden haar medewerking aan dit project. “In Europese landen gaan de tradities verloren. Iedereen spreekt over duurzaamheid, maar niet op een serene manier. Ik zoek naar producten die glocal zijn: die de eigen roots verwerken en met hoge kwaliteit: in het gebruik en als object. Het is onze job als designer om een evenwicht te vinden en een zo correct mogelijk product te maken. Praktisch en logisch, zo energie-efficiënt als mogelijk, met inhoud, en aantrekkelijk. Dat het mensen raakt, dat mensen het bewaren. Dat het vintage wordt.”

Ook in haar eigen meubelatelier in Milaan gaat Urquiola precies te werk. Dit jaar stelde ze al nieuwe meubelen voor bij B&B Italia, Gandia Blasco, Kartell Molteni en Moroso en werkte ze een villa af voor Patrizia Moroso. Onlangs opende een W-hotel in Puerto Rico dat zij volledig ingericht heeft.

Leen Creve/Tiffany Philips

Fil d’Or Blanc de Blancs wordt wereldwijd op 2000 exemplaren verspreid en is verkrijgbaar via Ruinart, 02 372 96 18


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content