Digitaal potten bakken

© Unfold en Tim Knapen

De keramiekprinter van Unfold & Tim Knapen is voor het eerst in België te zien.

Ze zijn hem zelf amper een maand aan het testen, maar het resultaat is bijzonder fascinerend. De keramiekprinter van Unfold, dat bestaat uit Claire Warnier en Dries Verbruggen, en Tim Knapen is dan ook voor het eerst te zien in België. Ze bouwden hun ‘L’Artisan Electronique’ in opdracht van het Hasseltse kunsthuis Z33 voor de expo ‘Design by Performance’.

Zoals de titel al doet vermoeden steekt de installatie een eeuwenoude techniek in een modern kleedje. Toch blijft de installatie duidelijk refereren naar het artisanale werken met klei. Zo imiteert het printproces een traditionele techniek, waarbij de vorm opgebouwd wordt uit een opeenstapeling van rolletjes klei.

Wel is de draaischijf vervangen door een virtuele variant. Als bezoeker kan je via een 3D-scanner je eigen ontwerp vormgeven. Dat ontwerp wordt op de muur geprojecteerd. Via digitale ontwerpsoftware worden ee mooiste creaties omgezet naar de computer. Die zet op zijn beurt de printer in actie. Met erg dunne sliertjes klei bouwt die het voorwerp relatief snel en vooral bijzonder minutieus op.

Doe-het-zelf

Om de effectiviteit van hun ontwerp te testen creëerde het team een potje met een dubbele wand, die verbonden is door kleine overbruggingen. Voor een traditionele keramist is het onmogelijk om zo’n ontwerp in één keer uit te voeren. De printer kan het wel, omdat hij de voorwerpen laagje per laagje opbouwt.

Ook bijzonder is de doe-het-zelf-filosofie van ‘L’Artisan Electronique’ en het open source-karakter. Via een onderzoeksblog geven de designers al hun bevindingen prijs. Dus als u het voelt kriebelen om ook zelf digitaal potten te bakken, dan kan u meteen aan de slag.

Elien Haentjens

De keramiekprinter van Unfold en Tim Knapen is nog tot 30 mei te zien op de expo ‘Design by Performance’ in het Hasseltse Z33. Die expo bundelt volgens Marcus Fairs, oprichter van het toonaangevende online designmagazine Dezeen, voor het eerst ter wereld de nieuwe tendens van performance in design. Meer over de tentoonstelling leest u hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content