Designer Lies Van Kerckhove (32): ‘Ik heb nu pas het gevoel dat mijn meubelen bewegen’

© Johan Jacobs
Veerle Helsen

Lies Van Kerckhove is ontwerpster. Ze tekende in Gent onder meer de inrichting van restaurant Bodo en het Bijloke Café. Binnenkort lanceert ze een serie betonnen tafels.

‘Als ontwerper is het in België niet makkelijk om je meubelen geproduceerd en verkocht te krijgen tegen een betaalbare prijs. Als je alle kosten optelt, loop je vaak tegen een muur. Om het rendabel te maken, moet je een prijs op je product plakken die niemand wil betalen. De zoektocht naar oplossingen is lang.

Ik startte het label Fragmenture enkele jaren geleden en nu pas heb ik het gevoel dat mijn meubelen bewegen. De ‘Bend’-tafel (met atypische stalen poten en een betonnen blad, red.) komt binnenkort in productie bij Serax. Zelf produceer ik lampjes met terrazzovoet en een keramiekcollectie. Ik ga in kringloopwinkels en groothandels op zoek naar oude stukken, waar ik vervolgens patronen in bak.

Ik schipper tussen binnenhuisarchitectuur en meubelontwerp, en de naam Fragmenture verwijst daarnaar: fragments en architecture. Ik zou niet in een van de twee werelden kunnen leven, ik wil ze combineren. In Gent richtte ik onder meer restaurant Bodo in, en ook het Bijloke Café. Waar nu een bar zit, was vroeger een glazen box en het kale interieur kreeg een facelift. Via via lopen steeds meer interieuropdrachten binnen, dat gaat sneller dan meubelen op de markt krijgen.’

fragmenture.be

Partner Content