Delheid: zilver van bij ons

© Hugo Maertens Brugge

Zilver van Delheid is minder bekend dan dat van Wolfers, maar dat is niet helemaal terecht.

Het zilvermuseum Sterckshof brengt een grote overzichtstentoonstelling over het Brusselse zilveratelier Delheid Frères dat actief was van 1828 tot 1980: goed voor een ontdekking!

De kans is groot dat als u uw oud zilveren bestek omdraait er een merkje op staat van het atelier Delheid, dat ontelbaar veel gezinnen van zilverwerk voorzag.

Het huis Wolfers mag dan alom bekend zijn als hét zilveratelier van de 20ste eeuw, Delheid verdient bijna een zelfde onderscheiding. Alleen is het bij het grote publiek wat minder bekend.

Tot jaren ’80

Dit atelier startte dus nog op in de Hollandse periode. In het midden van de 19de eeuw werd er vooral tafelzilver vervaardigd. In ons land circuleert er heel veel bestek -in directoirestijl- uit die periode van Delheid.

Minder bekend is het feit dat Delheid, net als Wolfers, ook prachtig art-nouveau- en art-decozilver vervaardigde en actief was tot in de jaren ’80.

Must

Dit is de eerste grote overzichtstentoonstelling met veel materiaal uit privébezit en allerlei documenten als ontwerptekeningen en verkoopscatalogi. Voor verzamelaars is dit dus een must.

Maar ook voor geïnteresseerden, want doordat de prijzen voor antiek zilver gedaald zijn, is dit hét moment om zilver te verzamelen.

Piet Swimberge

De expo ‘Delheid. 1828-1980. Van Michel tot Climax‘ loopt van 23 maart tot 13 juni in Zilvermuseum Sterckshof, Hooftvunderlei 160 te Antwerpen-Deurne. 03 360 52 52.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content