Delft van Boch La Louvière

Kunt u me iets meer vertellen over deze vaas van 35 cm met de hand geschilderde decoraties. Zou dit Boch zijn, een product uit de chambre des peintres ? Of is het Delfts aardewerk? Gemerkt onderaan. Wel een mooi vaas.

Deze fraaie kalebasvaas in de stijl van het antieke Delftse aardewerk uit het begin van de 18de eeuw, werd niet in Delft, maar vermoedelijk bij Boch vervaardigd te La Louvière. De fabriek Boch Kéramis had verschillende producties. Naast het serviesgoed dat en masse werd geproduceerd, was er ook een artistiek atelier waar handbeschilderde producten werden vervaardigd. Hiervoor liet Anne Boch, zuster van de bedrijfsleider, wel eens echte kunstschilders werken, die daardoor een extra zakcentje konden verdienen. Ondermeer Theo Van Rysselberghe en Willy Finch zouden in dit atelier actief zijn geweest.

Delftse stijl

Eind 19de eeuw was de bloeitijd van de neostijlen en toen werd ook Delfts aardewerk weer populair. De antieke stukken werden druk verzameld en sommige ateliers, zoals de De Porceleyne Fles in Delft, Boch Frères en Dèvres, produceerden ook Delfts aardewerk in antieke stijl. Het ging om stijlvolle naboostingen. Deze vaas is daarvan een puik voorbeeld. Alleen ben ik toch niet helemaal zeker van de toeschrijving, omdat het merkteken van Boch Kéramis ontbreekt. De kans bestaat dat de vaas uit Dèvres komt, maar het is sowieso een kopie. De waarde ligt rond de 150 à 200 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content