De Porceleyne Lampetkan

Wat kunt u me leren over deze Delftse schotel van 34 cm diameter? We zijn ook benieuwd wat er op wordt afgebeeld, het gaat vermoedelijk om een bijbelse voorstelling.

Deze prachtige Delftse schotel is verfraaid met een bijbelse voorstelling. Op Delftse tegels komen bijbelse voorstellingen veel voor, maar op schotelgoed veel minder.

Hagar.

Het gaat om de voorstelling van Hagar in de woestijn met Ismaël, uiteraard een voorstelling uit het Oude Testament. Toen het water op was wierp Hagar het kind onder een struik om niet te hoeven zien hoe het zou sterven. Terwijl ze er op een afstand van zat begon ze te weeklagen en toen hoorde God de stem van de jongen. Vanuit de hemel riep hij naar Hagar en vroeg haar: “Wat deert u, Hagar? Vrees niet, want God heeft naar de stem van de jongen geluisterd. Sta op, neem de jongen en hou hem vast, want ik zal hem tot een groot volk tellen. God opende haar ogen en ze zag een waterput. Zo werden ze beiden gered. Bij deze voorstelling ontbreekt de waterput. Het gaat om een afbeelding die niet zoveel voorkomt.

De Porceleyn Lampetkan

De Porceleyne Lampetkan was een van de Delftse plateelfabrieken die vooral in de 18de eeuw actief was en waarvan ondermeer apotekerspotten en schotelgoed bekend is. Er werd aardewerk van vrij goede kwaliteit vervaardigd, deze schotel is daarvan een voorbeeld. Op de achterzijde staan dus de initialen van de fabrek, LPK. Het bedrijf was tot in het begin van de 19de eeuw actief. Dit bord stamt uit de tweede helft van de 18de eeuw. Indien intact ligt de waarde rond de 450 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content