Christie’s breekt wereldrecord
Het net behaalde wereldrecord op een veiling van Sotheby’s werd door Christie’s in New York verpulverd met een opbrengst van maar liefst 321.557.418 euro.
Het net behaalde wereldrecord op een veiling van Sotheby’s werd door Christie’s in New York verpulverd met een opbrengst van liefst 321.557.418 euro.
Het regent records in de internationale kunstwereld! Wat is er allemaal gebeurd? Eergisteren had Sotheby’s in New York zijn topveiling met een super record opbrengst van 375,1 miljoen $. Een onovertroffen feit voor een veiling van moderne en hedendaagse kunst, met topprijzen voor onder meer Rothko en Warhol.
Maar zonet deed Christie’s New York het nog veel beter! Christie’s veilde eveneens een topcollectie moderne kunst die in totaal liefst 412,3 miljoen $ opbracht, goed voor 321.557.418 euro. Beide veilinghuizen hadden niet alleen topkwaliteit in huis, maar hadden ook de beste en rijkste verzamelaars opgetrommeld. De spanning was in ieder geval bijzonder hoog.
Christie’s vestigde liefst 8 nieuwe records en 11 werken werden voor meer dan 10 miljoen $ geveild. In totaal zou 93 % van de werken zijn verkocht. Wat een nieuws in crisistijd! En dat allemaal in amper 2 en een half uur tijd. Het was ook op één na de veiling die het meest opbracht ter wereld. In 2006 was de hoogste veilingopbrengst, voor een collectie met onder meer impressionisten, 491,5 miljoen $.
Warhol
Christie’s had dan ook enkele blockbusters in huis. Topper was het werk “Statue of Liberty” (1962) van Andy Warhol, goed voor 39 miljoen $ (zonder opgeld). Voor een portret van Marlon Brando (1966), waarbij deze legende steunt op zijn motorfiets, in 2003 nog gekocht voor 5 miljoen $, werd gisteren 20,1 miljoen $ opgehoest.
Blijkbaar heeft dit toch alles met de crisis vandoen en fungeert de moderne en hedendaagse kunst, weliswaar de top, als vluchtoord. Deze trend beperkt zich trouwens niet tot de States, ook hier kent kunst, oud en nieuw, indien van goed kwaliteit, veel bijval bij de beleggers die daarmee hopen hun bezit beschermd te zien voor barre tijden.
Piet Swimberghe
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier