Bronzen Beeld Carrier-Belleuse

Geachte heer Dit bronzen beeld ‘Liseuse’ van A. Carrier-Belleuse siert al een aantal decennia ons interieur. Mijn vader zaliger kocht het indertijd op een veiling. Het beeld is een goede 60 cm hoog. Graag iets meer over de kunstenaar. Zijn bronzen beelden nog gegeerd? En kunt u een waardebepaling geven voor dit beeld? Hartelijk dank! Geert.Messiaen

Beeldhouwer Albert-Ernest Carrier-Belleuse.

De Franse beeldhouwer Carrier-Belleuse, eigenlijk Albert-Ernest Carrier-Belleuse, of ook Carrier de Belleuse, werd in 1824 geboren in het Franse Anizy-le-Château en overleed in 1887 te Sèvres. Carrier-Belleuse was een van de beroemdste Franse beeldhouwers uit de romantiek. In het midden van de 19de eeuw werkte hij een tijdje in Engeland, bij Mintons.

Rodin.

Zijn bekendste leerling was niemand minder dan Auguste Rodin met wie hij in 1871 naar Brussel trok om ook hier een tijd te werken. Ze werkten onder meer samen aan de beeldhouwwerken van de Brusselse Beurs. Dit beeld van de Liseuse is dus van Carrier-Belleuse. Er bestaan verschillende versies van, ook met verschillende formaten. De mooiere en commercieel interessantere uitvoering heeft een gezichtje van ivoor. Het gaat dus op een chryselephantine uitvoering. De combinatie van ivoor met brons was bijzonder populair in op het einde van de 19de eeuw. Maar dit is dus een courantere versie, met een waarde van rond de 800 à 1000 euro. Dergelijke beelden, indien niet chyselephantien of ietwat erotisch, zijn momenteel moeilijk verkoopbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content