Stedelijke architectuur tentoon

© Jason Lowe

De expo ‘In Favour of Public Space’ bundelt bekroonde, architecturale projecten uit 132 steden.

De expo ‘In Favour of Public Space’ bundelt architecturale projecten uit 132 steden.

Samen wonen in de stad, het blijft een niet altijd even gemakkelijke oefening. Aangezien de publieke ruimte van niet te onderschatten belang is in dat proces, riep het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) in 2000 een nieuwe architectuurprijs in het leven.

Sindsdien bekroont de organisatie, samen met een vijftal andere Europese architectuurinstanties, om de twee jaar een Europees project in de stedelijke, publieke ruimte. Alle ingezonden projecten van de editie 2008 zijn tot 6 januari te zien in Museum M in Leuven, dat met zijn publieke binnentuin zelf eigenlijk ook binnen het thema past.

Brusselse luifel

Tijdens die editie kaapte het Londense ‘Barking Town Square’ de eerste prijs weg. De heraanleg van dat centrale plein moet de verloren identiteit herstellen en de oorspronkelijke bewoners en de nieuwelingen met elkaar in contact brengen. Een arcade verbindt het plein met het belangrijkste winkelgebied van de wijk.

Al komen niet alleen grote, maar ook kleinere interventies aan bod. Zo behoorde de luifel voor trampassagiers aan de Vlaamse Poort in Brussel, die ontworpen werd door Maitz et Simon architectes en ingenieursbureau Ney & Partners, ook tot de finalisten.

Tot slot biedt de tentoonstelling, die georganiseerd wordt door de Leuvense vzw Stad en Architectuur, via internet toegang tot de doorheen de jaren opgebouwde collectie van het CCCB over de publieke ruimte.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content