De Geveltuinbrigade in Gent: ‘We maken de stad aantrekkelijker en gelukkiger’

© Johan Jacobs
Marieke Wiebenga
Marieke Wiebenga Medewerker Knack Weekend. 

Jana Van Butsel is biologe en een van de coördinators van de Geveltuinbrigade, een project van het Gents Milieufront. De brigade legt gratis geveltuintjes aan in dichtbevolkte Gentse wijken.

‘Gent ligt me na aan het hart. Ik mis de natuur van mijn kindertijd in Luxemburg, maar ik bezocht geregeld mijn grootouders in Gent. Na mijn studie ben ik er nooit meer weggegaan.

‘De Geveltuinbrigade geeft me een kans om iets terug te doen voor de stad, maar het is ook gewoon een mooi project. De geveltuintjes worden aangelegd met de hulp van vrijwilligers, vluchtelingen en soms ook buurtbewoners, waardoor we mensen met heel verschillende achtergronden samenbrengen.

‘Achteraf merk je ook dat bewoners met een geveltuintje vaker buitenkomen en dat de sfeer op straat verbetert. Buren hebben er een gespreksonderwerp bij. We maken de stad dus niet alleen groener en aantrekkelijker voor vogels en insecten, maar ook gelukkiger.

‘Blijkbaar kun je met een kleine groep gemotiveerde mensen toch heel wat bereiken. Dankzij de steun van de stad Gent kunnen we tot juni 2019 al zeker vijfhonderd tuintjes aanleggen, maar door giften worden het er hopelijk nog meer.

‘Mensen hebben steeds meer oog voor de natuur en het milieu, er is een echte mentaliteitsverandering gaande. Ik zie de toekomst dus positief in.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content