Antieke Reiskoffer Red Star Line

Antieke Reiskoffer Red Star Line © s

Op zolder vonden we deze oude reiskoffer waarop nog een etiket hangt van de Red Star Line. Is dat een unieke koffer?

Antieke reiskoffer Red Star Line

Deze oude reiskoffer is sowieso een leuke vondst! Misschien eerst wat info over reiskoffers. Al in de middeleeuwen beschikten rijkelui die veel reisden over reiskoffers waarin ze hun hebben en houden konden bewaren. Iedereen weet bijvoorbeeld dat artistocraten toen veel rondreisden en dus reiskoffers nodig hadden. De ideale reiskoffer is stevig, niet te zwaar, makkelijk te dragen en waterdicht. Voor dit laatste werd ijzerplaat of leder gebruikt. Maar de grote doorbraak van de reiskoffers kwam er met de kolonisatie van Amerika en Afrika, toen de Europeanen, pakweg in de 17de en 18de eeuw, gingen rondreizen. Die oude reiskoffers zagen er zo al een beetje uit en werden op de hoeken versterkt met ijzerplaat.

Stoomschip en trein.

Maar de reiskoffer kende een tweede succesperiode toen men per stoomschip, en later pakketboot, ging reizen. Of ook toen de treinreizen populair werden. Gewone reizigers beschikten over een simpele kist, rijkelui over een luxekoffer. Het was in die tijd dat de grote koffermakers, de “malletiers”, fortuin maakten. De namen kennen we: Moynat, Vuitton, Goyard en Delvaux. Veel malletiers waren in Parijs actief, bij ons was Delvaux hét huis bij uitstek. Delvaux is trouwens een van de oudste, gesticht in Brussel in 1829. Maar het succes van die reiskoffers heeft dus alles te maken met de kolonisatie en de reislust van de westerling.

Reiskoffer binnenzijde
Reiskoffer binnenzijde© d

Red Star Line.

Dit is een eenvoudige koffer van Amerikaanse makelij, dus geen luxe object à la Vuitton of Delvaux. De koffer werd wel ooit verscheept via de “Red Star Line”, de Belgische rederij die vaarde tussen Antwerpen en New York. De “Red Star Line” werd gesticht in 1872 en bleef actief tot in het begin van de jaren ’30. Wie er meer over wil weten verwijzen we uiteraard naar het “Red Star Line Museum” te Antwerpen dat het hele verhaal van de grote migratie vanuit Europa naar de States duidelijk maakt. Want inderdaad nogal wat Europeanen migreerden via de Red Star Line naar de overkant. Dit maakt deze koffer dus interessant als verzamelobject, want de koffer zelf is gezien de staat niet zo waardevol: een 200 euro. Met dit erg beschadigde vignet rekenen we op een 350 à 400 euro. Mocht het etiket van de Red Star Line intact zijn geweest, dan lag de waarde hoger. Maar jammergenoeg werden deze etiketten meestal na elke reis verwijderd.

Reiskoffer binnenzijde
Reiskoffer binnenzijde© d

Delvaux in Knack Weekend

In onze Vintagerubriek van Knack Weekend, die volgende week verschijnt, bespreken we een mooie en luxueuse reiskoffer van het huis Delvaux.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content