Antieke Nederlandse Landschapstegels

Ik heb onlangs enkele tegels(13/13) “delft mangaan” op de kop kunnen tikken. Er is één andere bij de rest is van dezelfde makelij. Kun je me zeggen van welke periode die zijn en eventueel de waarde ( er zijn er wel enkele beschadigd) mvg stef

Geen Delftse tegels

.

Traditioneel noemen verzamelaars en antiquair dit Delftse tegels. Deze benaming berust op een misverstand. Delft werd begin 17de eeuw wel hét centrum van de ceramiekindustrie in Nederland én er werden inderdaad ook tegels vervaardigd. Maar in die tijd waren er overal in Nederland majolicafabrieken waren dergelijke blauwe tegels werden vervaardigd. De blauwe kleur waar Delft beroemd mee werd, het zgn. Delfts Blauw, werd in de 19de eeuw een algemene benaming voor alle soorten blauwe faience.

Utrechtse tegels.

In Nederland werden er overal tegels vervaardigd, maar niet overal even lang. De hoogtij van de tegelnijverheid situeert zich tussen 1600 en 1840. Nadien kregen de artisanaal werkende tegelbakkerij het steeds moeilijker. Vanaf 1850 werden meer en meer wandtegels industriëel vervaardigd. Deze industriële tegels met drukdecors, dus niet handbeschilderd, waren meestal goedkoper.

Deze tegels stammen uit die eindfaze. Tegen het midden van de 19de eeuw produceren de enkele nog overgebleven bedrijven in Friesland en Utrecht vereenvoudigde en snel geschilderde tegels die niet altijd even mooi zijn. Deze antieke wandtegels zijn van rond 1870. Door de kleurnuances en het handwerk zijn ze wel nog mooi, maar missen de kwaliteit van de oudere tegels. Vermoedelijk werden ze in Utrecht vervaardigd. Echte verzamelaars kijken hier op neer, zeker Nederlandse collectioneurs die meer houden van de 17de eeuwse tegels. Dergelijke antieke wandtegels koop je tegenwoordig voor een spreekwoordelijk prikje: tussen de 10 en 20 euro per stuk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content