Antiek Servies Limoges Porselein Jean Haviland

Beste, Ik heb thuis nog een volledig thee servies van een zekere Jean Haviland gevonden.( zie foto) Kan u mij mss helpen en een idee geven van de eventuele verkoopwaarde? Ik had het graag te koop gezet. Alvast hartelijk dank voor de hulp. Mvg 0475283022

Porselein uit Limoges.

Iedereen weet dat Limoges in Frankrijk het kloppende hart was en nog steeds is van de porseleinindustrie. Limoges porselein was zeker vroeger een begrip. Velen denken nog steeds dat alle porselein uit Limoges een fortuin waard is. Laten we deze luchtbel doorprikken. Limoges werd als porseleincentrum belangrijk in de late 18de eeuw, nadat er in de buurt van de stad kaolin werd gevonden, namelijk te Saint-Yrieix-la-Perche. Van toen af aan werd de porselein productie in Limoges belangrijk, zeker na de Franse Revolutie. In de 18de eeuw was porselein iets dat enkel de rijksten zich konden veroorloven. Maar in de 19de eeuw werd er zoveel porselein geproduceerd dat het product ook binnen het bereik kwam van de middenklasse. Net toen begon de bloei van Limoges. Het porselein uit Limoges is dus meestal van mindere kwaliteit dan dat uit de koninklijke manufactuur van Sèvres.

Haviland.

Limoges kreeg net voor het midden van de 19de eeuw een extra boost met de komst van de Amerikaanse porseleinhandelaar David Haviland. Zijn nazaten bouwden tal van ateliers die fraai serviesgoed maakten voor de Europese en Amerikaanse markt. Maar dit koffieservies draagt wel de naam van Haviland, maar komt niet uit Limoges.

Bavaria.

In 1907 stichtte Jean Haviland, zoon van Charles en kleinzoon van David, in het Beierse Waldershof een porseleinmanufactuur, onder de naam Johann Haviland. Er werd vooral serviesgoed geproduceerd, van 1907 tot 1924 onder de naam van Johann Haviland. Later werd het bedrijf overgekocht door Rosenthal. De waarde van dit koffieservies ligt rond de 35 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content