antiek plooi portemonnee origami

Geachte Heer Swimberge. Graag Uw mening over volgend object. Volgens de verkoper ging het om een oude geldbeugel. Het is opgebouwd uit een koperen ring waaronder een bolvormige lederen beugel is geplaatst die onderaan afgesloten is met een bloem van naar ik vermoed brons. Het deel boven de centrale ring is op mooie wijze vervaardigd uit lamellen leder die in bloemblaadjes zijn uitgesneden en elkaar op verende wijze overlappen zodat ze ook het uitzicht van een bloem hebben. Deze blaadjes kunnen geopend worden om zich toegang te verschaffen tot de inhoud van de beugel. Gaat het hier om een geldbeugel en is het mogelijk om de tijdsperiode en eventuele waarde te geven? Met dank. Vriendelijke groeten, Bert.

Antieke portemonnee of porte monnaie.

Dit is inderdaad een antieke portemonee, of laten we voor een keertje de originele Franse term porte monnaie gebruiken. Het kan best om een Franse geldbeugel gaan. In Morokko worden nog dergelijke plooi portemonnees gebruikt, eveneens van leder. En op origami sites vind je gelijkaardige papieren plooi portemonnees.

Dit antieke exemplaar is wel vrij uniek en stamt uit het begin van de 19de eeuw. De waarde ligt al gauw rond de 300 euro..

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content