Antiek Emailbord Coca Cola

Coca Cola © d

Wat zou dit oude emailbord van Coca Cola waard zijn? Is het zeldzaam? Waar werd het vervaardigd?

Antiek Emailbord Coca Cola.

Voor het bestuderen van oude emailreclames doen we graag een beroep op de expert ter zake, Jan De Plus, auteur van verschillende boeken over email en de expo “Amai Email” in het Gentse MIAT.

De Plus stelt dat Coca-Cola en het Belgische emailbord altijd een speciale band hebben gehad, want nergens ter wereld verschenen er zoveel verschillende emailborden voor dit merk als bij ons. Wereldwijd zijn er heel wat Coca-Cola-fanclubs en die vallen als vliegen voor onze emailborden. Tot begin jaren ’50 werden ze uitsluitend gemaakt door de firma Emaillerie Belge. Weliswaar wordt er op die borden Emailgraph vermeld maar dat was het huisreclamebureau. De oudste Belgische Coca-borden dateren van 1936, maar de meeste bestellingen starten vanaf 1937. In eerste instantie tonen die enkel het rechtopstaande flesje. Twee jaar later verscheen er op de achtergrond een gele cirkel waarbij, naargelang het formaat van het bord, het flesje al dan niet gekanteld werd. Na de Tweede Wereldoorlog, meer bepaald in 1948, doet het befaamde Sprite-figuurtje voor de eerste keer zijn intrede op het emailbord. Illustrator Haddon Sundblom had het in 1941 gelanceerd en maakte daarvan gebruik van zijn eigen gezicht. En alweer verscheen dit bord enkel in België, en dit in verschillende formaten (vertikaal, horizontaal,..), aldus Jan De Plus.

Emaillerie Belge.

Vanaf 1949 bestelde Coca-Cola België zijn emailborden zowel bij de Emaillerie Belge, de Emailleries de Koekelberg als bij Forémail. Ze werden in duizenden exemplaren gemaakt en hingen weldra overal in dit land.

Dit bord.

Bijgevoegd bord werd gemaakt door de firma Forémail in 1954. Hetzelfde model werd doorgeproduceerd tot in 1959. Daarna ruilde men de rode achtergrond om voor een meer eigentijdse (saaiere) witte achtergrond. Enkel het flesje bleef bewaard. Dit bord verkeert in vrij goede staat. Het betreft een vrij groot exemplaar, dat al snel heel wat plaats inneemt in de huiskamer. Maar ondanks dat er dus massa’s exemplaren van gemaakt werden, blijft het een geliefd verzamelobject. Jan De Plus schat de waarde op een 300 à 350€.

De exemplaren uit de jaren ’30 worden voor hogere bedragen verhandeld, met uitschieters tot enkele duizenden euro (met thermometer, deurbordje).

Expo in het MIAT te Gent

Heeft u belangstelling voor antieke emailborden, dan moet u beslist naar de expo “Amai Email” in het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel te Gent, die loopt tot 26 juni. www.miat.gent.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content