De ideale feesttafel van Daan

© KIM

Met wie zou muzikant Daan (Stuyven) eens graag de feestdis delen? Welke gesprekken wil hij voeren en welke maaltijd zou hij serveren?

‘Poolreiziger Alain Hubert mag zeker niet ontbreken aan mijn tafel. Hubert is een man met een enorm filmisch karakter en dat fascineert mij mateloos. Toen hij jaren terug met zijn expeditie begon, heb ik de stem ingesproken bij een documentaire over dat project. Toen was alles nog vrolijk. Wat hij de laatste maanden doelbewust voor de camera’s uitsteekt, is wel heel vreemd. Als hij nog even doorgaat, zit er gegarandeerd een Hollywoodprent over Hubert in de pijplijn.’

‘Ergens begrijp ik dat je als poolreiziger – in zo’n unieke omgeving – wel de zin voor realiteit verliest. Maar mensen die van de planeet weg zijn boeien mij net. Ik heb datzelfde gevoel als ik mij een paar weken in de studio terugtrek om te schrijven. Dan verlies je langzaamaan alle voeling met de wereld. Zalig, vind ik. Vroeger wou ik altijd verdwijnen in de natuur. Tijdens mijn eerste concertjaren liep ik dan ook weg na elk optreden. Ik wou mij verliezen in abstracte plaatsen zoals bossen of velden. Na een uurtje kwam ik altijd terug, hoor. (lacht) Plus: Alain Hubert beschikt over duizenden liters benzine. Dat kan wel van pas komen op een koude winteravond. (lacht).’

‘Verder wil ik ook tafelen met Van Dyke Parks, een componist met pretoogjes die al van eind de jaren 1960 muziek maakt voor onder meer The Beach Boys. Maar hij is vooral ne zot. Ik ben ooit in Los Angeles met hem gaan eten en ik heb nog nooit zo hard gelachen. Ik heb bewondering voor mensen die een heel leven lang een soort van kinderlijke vreugde weten te behouden. Dus zo iemand wil ik graag uitnodigen. En natuurlijk mag er ook geen vrouw ontbreken. Ik heb mijn oog laten vallen op de enigmatische Laura Palmer (het personage uit Twin Peaks nvdr.).’

‘Als voorgerecht wil ik mijn gasten een overdaad aan sprinkhanen serveren. Dat heeft een beetje een Bijbelse connotatie en lijkt op zo’n avond gepast. Ik ben nogal fan van alles wat uit de zee komt dus ik ga voor beestjes in alle vormen bij het hoofdgerecht. Alleszins geen kalkoen. Zolang er maar wat Omega 3 aan kleeft, is het goed. Misschien nog een wit ijsbeertje om het af te maken. Ik heb ooit bijna een stukje beer gegeten in Transsylvanië maar heb op het nippertje toch gepast. (lacht) En voor de rest: plat water. Dat spreekt voor zich, denk ik. (lacht)

(AW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content