Zo verschilt biowijn van conventionele wijn
Je vindt biowijnen in alle smaken, appellations, stijlen en prijsklassen. Zijn ze ook lekkerder, beter en gezonder? En wat zijn de voordelen van biowijn? Sommelier Vincent De Coninck geeft tekst en uitleg.
Zeg niet zomaar wijn tegen biowijn. De biologische productie en verwerking ervan is onderhevig aan strenge regels. Hoofdingrediënten van het edele vocht zijn kwaliteitsdruiven die biologisch geteeld zijn, dus zonder gebruik van chemische pesticiden of kunstmest.
Ook de vinificatie, het proces van sap tot wijn, gebeurt met de grootste zorg: smaak-, geur- of kleurstoffen zijn volledig uit den boze, net als suikers, zuren of tannines. De wettelijke toegestane toevoeging van sulfiet is veel beperkter dan in gangbare wijnen, zowel voor rode, als voor witte en roséwijn. Sommige biowijnen bevatten zelfs helemaal geen toegevoegde sulfiet.
Hoe vertaalt zich dat allemaal in de smaak van biowijn? En is biowijn ook echt beter en gezonder? We vroegen het aan wijnsommelier Vincent De Coninck, tevens mede-eigenaar van wijnimportbedrijf Biodyvino in Aartselaar.
‘Biowijnen hebben geen apart karakter, veel hangt uiteraard af van de wijnbouwer. Wat wel is: ze proeven eerlijker en gebalanceerder’, zo meent hij. Om zicht te hebben op het verhaal van biowijn, neemt De Coninck ons mee naar het begin van het verhaal: ‘Biowijnen zijn inderdaad wijnen op basis van druiven die biologisch geteeld zijn, in wijngaarden waar geen chemische pesticiden en herbiciden aan te pas komen. Maar dat betekent niet dat biologische wijn volledig zonder toevoegingen wordt gemaakt in het hele proces. Zo worden in de wijnkelder, tijdens het wijnmaken, wel degelijk sulfieten (doch in beperktere mate dan in conventionele wijnen) toegevoegd, voor een ontsmettende en anti-oxiderende werking. Om bijvoorbeeld de kritische fase waarbij de sappen worden omgezet in alcohol te beschermen.’
Hoe biologisch zijn biowijnen?
‘Omdat er geen chemische middelen aan te pas komen, worden de wijnstokken in de wijngaarden gestimuleerd om hun eigen natuurlijk immunsysteem te versterken. Dat maakt dat ze meer moeten ‘vechten’ om hun voedingsstoffen te krijgen, om hun natuurlijke balans te ontwikkelen. Hierdoor krijgen de druiven een beter evenwicht, en gezondere en betere kwaliteiten, waardoor de toevoeging van sulfiet achteraf zeer beperkt blijft. De hoeveelheid sulfiet ligt, in vergelijking met de gangbare wijn, veel lager. Dat is heel belangrijk.’
‘Anderzijds wordt ook de lokale biodiversiteit in de hand gewerkt. De wering van chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen betekent meer wildgroei op de wijngaard. Wijnstokken gaan meer in competitie treden met andere gewassen zodat ze verticaler in de grond hun voedingsstoffen moeten halen. Dat zorgt voor een betere balans in de druiven en mooiere zuren, wat tegenwoordig moeilijker haalbaar is door de opwarming van de aarde.’
‘Bij veel conventionele wijngaarden worden de wijnstokken ‘lui’ waardoor ze horizontaal groeien. Dit heeft een negatieve impact om de kwaliteit van de druiven. Zeker in deze tijden met opwarming van het klimaat die door méér zon ook méér suikers produceren. Door de beperkte zuren in de druiven komen de wijnen zwaarder over en brengen ze ook minder plezier in het glas. Wijn gaat namelijk niet over alcohol maar over de juiste balans tussen fruit, rijpheid en zuren.’
De gezonde omgeving van de wijnstokken is dus de basis van biowijn.
‘Het evenwicht tussen de spanningen in de druif, alcohol en zuurtegraad is de grote kwaliteit van bio- en biodynamische wijnen’, meent De Coninck. ‘Ze kunnen ook krachtig zijn, maar ze behouden altijd de fijnere zuren, lengte en finesse.’
De gezonde omgeving van de wijnstokken is dus de basis van biowijn. Het beperkt de toevoeging van sulfiet tot een minimum en loopt de productie van een kwaliteitswijn niet in de weg. ‘Dat kleine sulfietgehalte heeft geen impact op de basiskwaliteit van de druif bij bioteelt.’
Wat zijn de voordelen van biowijn, vanuit het perspectief van de consument?
‘Ze zijn gezonder’
De Coninck: ‘Wijn is jammer genoeg doorgaans een industriële consumptieproduct geworden dat wordt geproduceerd met overdreven chemische middelen, zowel in de wijngaard als tijdens de vinificatie. Bij biowijnen komen geen chemische middelen aan te pas, dus ook niet in het lichaam.’
‘Biowijn wordt steeds betaalbaarder en competitiever met gangbare wijnen van gelijkaardige kwaliteitstypes. Je kan dus zeker betaalbare en aangename biowijnen vinden onder de 10 euro! Als je van biowijn nipt, dan proef je méér terroir. Dat is ook logisch, aangezien er minder wordt toegevoegd. De intrinsieke kwaliteiten komen meer tot hun recht.’
‘Als je er van kan genieten, het is betaalbaar en het is beter en lekkerder, waarom zou het dan niet mooi meegenomen zijn als het ook een positieve impact heeft op onze planeet.’
Tips om biowijn te kopen
* Vincent De Coninck: ‘Probeer eerst na te gaan welke smaak je voorkeur geniet, en koop dan biowijn in functie van je smaak. Vergeet niet: biowijn is geen type wijn. Je hebt uiteraard verschillende soorten biowijn, zoals je ook verschillende soorten wijn hebt. Drink je graag bordeauxwijn, probeer dan eens bio-bordeauxwijn. Biologische wijnen vind je in alle smaken, in alle appelaties, in alle stijlen, in alle prijsklassen.’
* ‘Zoek niet per se gespecialiseerde bio-wijnimporteurs op: je vindt ook biowijnen in grotere winkels, grootwarenhuizen, biowinkels en kleine wijnhandelaars. Biowijnen zijn toegankelijker geworden op de meeste locaties waar je je dagelijkse boodschappen doet. Als je je natuurlijk wil verdiepen, is een biowijnimporteur zeker aangeraden.’
* ‘Koop gelabelde biowijn. De wijnen zijn herkenbaar door het groene vierkantje met het Europese logo voor biologische producten. Weet dat het niet toegelaten is om biowijn te noemen als het niet gecontroleerd is. Het is belangrijk om een onafhankelijk label te zien op de fles.’
*‘Drink wat wordt verkondigd’
‘Koop biowijn die erkend en gecontroleerd is, zodat je effectief drinkt wat wordt verkondigd. Biologische producten zijn trendy, en er wordt in dat opzicht al eens misbruik gemaakt van die term, of gezegd: ‘Ik ken de wijnbouwers en kan je garanderen dat ze natuurvriendelijk werken.’ Pas op met marketingpraatjes. Het belangrijkste is dat de wijn effectief geproduceerd is met respect voor mens en planeet. Wij geloven dat een onafhankelijk label dat kan garanderen.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier