Zeeduivel is door VLAM verkozen tot Vis van het Jaar 2010. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing wil met de verkiezing de culinaire blik van de consument verruimen.

Het visvlees van zeeduivel - zeer smakelijk in het bord - is vast waardoor er verschillende bereidingswijzen zijn. Omdat de vis erg mager is, past hij heel goed in lijnvriendelijke voeding. In 100 gram zeeduivel zitten 0,6 gram vetten en 24 milligram cholesterol. De energiewaarde bedraagt 67 kcal.

Zeeduivel oogt lelijk door zijn afgeplatte vorm en uitgesproken grote bek met scherpe tanden. Hij kan tot twee meter lang worden en komt goed verspreid voor langs de Europese kusten, inclusief de Middellandse en de Zwarte zee. Omdat hij door zijn lichaambouw geen goede zwemmer is, lokt hij zijn prooien met de stekels op zijn rug. Vroeger waren de vissers bang voor deze vis waardoor de volksnaam ontstond.

De in België aangevoerde zeeduivel (ongeveer 380 ton per jaar) is voornamelijk afkomstig uit de Noordzee, de Keltische Zee en de Golf van Biskaje. De paaiperiode van zeeduivel vindt plaats van april tot juni. De vis is momenteel culinair op zijn best.

Zeeduivel is door VLAM verkozen tot Vis van het Jaar 2010. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing wil met de verkiezing de culinaire blik van de consument verruimen.Het visvlees van zeeduivel - zeer smakelijk in het bord - is vast waardoor er verschillende bereidingswijzen zijn. Omdat de vis erg mager is, past hij heel goed in lijnvriendelijke voeding. In 100 gram zeeduivel zitten 0,6 gram vetten en 24 milligram cholesterol. De energiewaarde bedraagt 67 kcal. Zeeduivel oogt lelijk door zijn afgeplatte vorm en uitgesproken grote bek met scherpe tanden. Hij kan tot twee meter lang worden en komt goed verspreid voor langs de Europese kusten, inclusief de Middellandse en de Zwarte zee. Omdat hij door zijn lichaambouw geen goede zwemmer is, lokt hij zijn prooien met de stekels op zijn rug. Vroeger waren de vissers bang voor deze vis waardoor de volksnaam ontstond. De in België aangevoerde zeeduivel (ongeveer 380 ton per jaar) is voornamelijk afkomstig uit de Noordzee, de Keltische Zee en de Golf van Biskaje. De paaiperiode van zeeduivel vindt plaats van april tot juni. De vis is momenteel culinair op zijn best.