Zee levert superfood met speksmaak

Dulse © iStock

Amerikaanse onderzoekers hebben per toeval een zeewiersoort ontdekt die erg snel en makkelijk groeit en vol proteïne, mineralen en vitamines zit. Bovendien smaakt ze, als ze gebakken wordt, naar spek.

Dulse is een rode alg die veel voorkomt langs kustlijnen van de Atlantische en Grote Oceaan, en die nu al in gedroogde vorm verkocht wordt als voedingssupplement. Amerikaanse onderzoekers werkten vijftien jaar aan een speciale variant van de alg die uitzonderlijke hoeveelheden mineralen, vitaminen en antioxidanten levert, en in gedroogde vorm 16 procent proteïne bevat.

“Ons doel was eigenlijk een supervoedsel te maken voor abaloneschelpen, omdat exemplaren van hoge kwaliteit erg gegeerd zijn, vooral in Azië”, zegt Chris Langdon van het Hatfield Marine Science Center.

Boerenkool

Maar die doelstelling veranderde toen hij bezoek kreeg van zijn collega Chuck Toombs, die op zoek was naar potentiële projecten voor zijn studenten economie. Toen Toombs de containers met zeewier zag, ging er bij hem een licht op. “Dulse is een ‘superfood’ met tweemaal de voedingswaarde van boerenkool”, zegt hij. “En de Oregon State University had een variant ontwikkeld die geteeld kon worden met het potentieel voor een nieuwe industrie in Oregon.”

In samenwerking met de overheid gingen de wetenschappers op zoek naar mogelijke toepassingen voor het ingrediënt, en zo kwamen ze in contact met verschillende chefs die creatieve toepassingen bedachten.

Spek

“In Europa wordt dulse al gebruikt in smoothies in gedroogde vorm”, zegt Langdon. “Maar er is niet veel interesse in het gebruik in verse vorm. Toch is dit een verbazingwekkend gewas. Als je het bakt, smaakt het naar spek, niet naar zeewier.”

De wetenschappers lonken daarom al naar de vegetarische markt, en hopen dat het gewas een nieuwe industrie in Oregon kan doen ontstaan. “De dulse groeit in een systeem waarin water wordt hergebruikt”, zegt Langdon. “Je zou in theorie dus ook in het binnenland even makkelijk een systeem op poten kunnen zetten als aan de kust. Er is alleen een beperkte hoeveelheid zeewater nodig en wat zon.”

(IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content