Witloof met kaas en hesp is het Thuisgerecht van Vlaanderen

Witloof met kaas en hesp is het gerecht dat ons het meest aan ’thuis’ doet denken, zo bleek tijdens de opening van de Week van de Smaak.

De Week van de Smaak is definitief van start gegaan. Van 15 tot 25 oktober focust culinair Vlaanderen en Brussel op ‘De Smaak van Thuis’. Tijdens de feestelijke opening in het T-Center van de Tiense Suikerraffinaderij, sponsor van het event, werden enkele winnende gerechten en recepten bekendgemaakt.

Witloof met kaas en hesp is het Thuisgerecht van Vlaanderen, zo bleek uit de poll die de voorbije maanden op de website van de Week van de Smaak liep. ‘Het is het gerecht dat ons het meest aan thuis doet denken’, klinkt het.

Marleen Merckx, ofte Simonneke uit Thuis en zelf een ervaren kokkin, maakte het winnende gerecht bekend. Hedwig Verlinden, een van de vijf boegbeelden van de Week van de Smaak, gaf de klassieker een eigen interpretatie. Merckx mocht als eerste proeven.

De blikvanger van de opening was de Verjaardagstaart voor de koning. Het dessert, bereid door patissier Tom Van Loock en de leerlingen van de VIA basisschool en het PISO uit Tienen, werd daags nadien in het Parlement opgediend voor de koninklijke familie en 600 genodigden. De koninklijke taart is de eerste in een reeks van verjaardagstaarten die tijdens de Week dagelijks iemand gelukkig moet maken.

In Tienen werd ook Onze receptuur voor confituur voorgesteld, het confiturenboek van Karen Depoorter en de Week van de Smaak. Het boek bevat een selectie ‘beste (familie)confituurrecepten’ uit Vlaanderen. Winnaar van de confiturenwedstrijd – een Rabarber-framboos-meloenconfituur – haalt in 2013 de verpakking Fijne Korrel van Tiense Suiker. De inzending van Gedroogde abrikozenconfituur met walnoten werd uitgeroepen tot Confituur van de Week van de Smaak.

Vlaams-Brabant is de winnaar van de Koekjesroute. Een maand lang reisden vijf koekjestrommels en receptenmappen doorheen de Vlaamse provincies. Op elke stop werd de trommel geledigd en gevuld en dat leverde hartverwarmende bakmomenten op. Vlaams-Brabant kwam als winnaar uit de bus.

Karamel met fleur de sel-boter werd bekroond tot ‘het IJs van thuis’ en zal tijdens de Week van de Smaak in het ijssalon van boegbeeld Herman Tackaert in Antwerpen te proeven zijn.

Activiteiten

Tijdens de Week van de Smaak worden overal in Vlaanderen en Brussel evenementen georganiseerd, zoals de grote thuisbak op 17 november, met als doel de lekkernijen ’s avonds op te dienen tijdens lokale dorpsfeesten. Er worden tal van huiskamerrestaurants opgezet, culinaire fiets- en wandeltochten uitgestippeld, voorstellingen rond gastronomie vertoond en kookwedstrijden georganiseerd.

Ook het Europese project ‘Grandma’s Design’, waarin bakerfgoed verbonden wordt met design, wordt gelanceerd. En er staat een wafelenbakwedstrijd in de Brusselse Koninginnegalerij op het programma. (DB)

Tijdens de Week van de Smaak kan je van 15 tot 25 november overal in Vlaanderen en Brussel proeven van De Smaak van Thuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content