Winnaars Food Awards zijn bekend gemaakt

Knack Weekend en Le Vif Weekend hebben opnieuw Food Awards toegekend aan chef-koks die een buitengewone prestatie leverden.

Knack Weekend en Le Vif Weekend hebben opnieuw Food Awards toegekend aan chef-koks die een buitengewone prestatie leverden. In de categorieën ‘Buitengewone carrière’, ‘Beste kok’, ‘Jong talent’, ‘Beste sommelier’ en ‘Beste uitheemse kok’ selecteerden onze culinaire redacteurs Jean-Pierre Gabriel en Pieter van Doveren hun kandidaten, waaruit de winnaars werden gekozen.
De Food Awards werden uitgereikt op de openingsavond van Culinaria, het grootse, vierdaagse gastronomische festival in Tour & Taxis in Brussel. In elke categorie waren er twee finalisten, waaruit één winnaar gekozen werd.

Jong talent: Ludovic Vanackere

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bossimé is een gehucht in de buurt van Namen, niet ver van de Autoroute des Ardennes (E411). Het is ook de naam van de familiehoeve van Ludovic Vanackere. De amper tweeëntwintig lentes tellende kok is al twee jaar aan de slag. Aan een cv met referenties van grote sterrenrestaurants kwam hij niet toe, maar hij kaapte wel de eerste plaats weg in de wedstrijd Jong Talent, Disciples d’Auguste Escoffier Benelux en weet zijn imago te verzorgen. Zijn Atelier de Bossimé, een bescheiden restaurant in de voormalige boerderijwinkel van zijn ouders, is zeker een ommetje waard. De jonge chef kookt in een open keuken, vlak bij zijn gasten. Hij gebruikt vooral streekproducten en zijn stijl is hedendaags-creatief. Jong maar doordacht. Wat op het bord komt, is lekker, elegant en smaakvol gepresenteerd. Ludovic zal ongetwijfeld nog voor verrassingen zorgen.



Atelier de Bossimé, rue Bossimé 2, 5101 Loyers. 0478 13 71 25. Elke avond open, behalve op woensdag en zondag.

De andere finalist was Felix François van Het Vliegend Tapijt in Marke.

Buitengewone carrière: Jacques Colemont

Jacques Colemont (67) staat al 51 jaar in de keuken. Hij begon in Salon Georges in Leuven, kwam in 1965 aan het fornuis te staan in Scholteshof en begon in 1969 met een bescheiden frituur-restaurant aan de Luikersteenweg in Hasselt. Hij bereidde mosselen en koninginnenhapjes. In 1975 verhuisden potten en pannen naar een villa aan de Mombeekdreef en vanaf dan werd de lat in restaurant Figaro telkens wat hoger gelegd. Jacques wilde evolueren: hij keek en luisterde, en paste zich telkens opnieuw aan. De kok volgde de trends van het moment. Willy Slawinski of Ferran Adrià: hij heeft er als gevoelsmens altijd dichtbij gestaan. Ook met René Redzepi van Noma onderhoudt hij goede contacten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Restaurant Figaro: Mombeekdreef 38, 3500 Hasselt. 011 27 25 56. Maandag en woensdag gesloten.

De andere finalist was François Piscitello van Le Jardin des Bégards.

Beste kok: Christophe Pauly

Christophe Pauly (35) leerde het vak al doende, maar geeft blijk van grote maturiteit, zowel in zijn gerechten als in de presentatie ervan. Hij deed ervaring op in twee gereputeerde Waalse eethuizen: Le Pré Mondain in Heure-en-Famenne en bij Eric Martin in Lavaux-Sainte-Anne. Deze laatste bezorgde hem bovendien een aanbeveling bij de Franse topchef Michel Troigros, waar Christophe een jaar lang chef de partie was. In 2005 nam hij het bekende restaurant Le Coq aux Champs over. Op enkele jaren tijd gaf hij de zaak een heel nieuwe look. Hij pakt uit met een heel persoonlijk culinair repertoire. Christophe kiest voor puurheid, brengt de essentie van elk product naar voren, met weglating van al het overtollige. En dat valt in de smaak: klanten komen speciaal voor zijn referentiegerechten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Le Coq aux Champs, rue du Montys 71, 4557 Soheit-Tinlot. 085 51 20 14. Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag.

De andere finalist was Angelo Rosseel van La Durée.

Beste uitheemse kok: Chuck Tang

In het moderne Chinese restaurant Cuichine staat Szelim Man in de eetzaal en vennoot Chuck Tang in de keuken. De twee zijn jeugdvrienden. Beider ouders exploiteerden een Chinees eethuis. Szelim werkte in de familiezaak en ging bijscholen in Ter Duinen. Chuck volgde de beroepsschool Twee Bruggen in Gent. Na lang filosoferen kwamen de vrienden met een eigentijds concept. Het resultaat is een vereenvoudigde en gemoderniseerde versie van het traditionele Chinese restaurant, met een inrichting zonder smuk, een spontane bediening en een eigen kookstijl gebaseerd op exotisch bereide, verse producten. Het eten vertoont invloeden uit Japan en uit het Westen en wordt begeleid door passende wijnen. Cuichine valt in de smaak! (PvD)

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Chinees restaurant Cuichine: Draakstraat 13, 2018 Antwerpen. 03 2899245. Maandag en zaterdagmiddag gesloten.

Beste sommelier: Sepideh Sedaghatnia

Twee jaar na de opening van ’t Zilte op de bovenverdieping van het MAS, loopt alles op wieltjes: de klantenstroom is constant, het personeel ingewerkt. Met de hulp van 28 personeelsleden en een keuken van een half miljoen euro kunnen Viviane en Viki Geunes het niveau dat zij wilden bereiken eindelijk invullen. De vrouwelijke sommelier, Sepideh Sedaghatnia, komt uit Iran. Sepideh mag zich sommelier-conseil noemen na een opleiding van drie jaar aan de Franse Université du Vin de Suze-la-Rousse. In ’t Zilte verwelkomt zij de gasten met een leuke babbel. Zij kiest passende wijnen voor bij de negen gangen van het menu Smaak Tendens, vertelt uit welke streek de wijn komt, van welke druiven hij is gemaakt en hoe lang hij heeft gerijpt. Zij gaat op zoek naar onbekende flesjes en is onder de indruk van de kwaliteit van Duitse en Oostenrijkse wijnen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

’t Zilte: Hanzestedenplaats 5, 2000 Antwerpen T +32 3 283 40 40. Gesloten op zaterdag, zondag en maandagmiddag.

De andere finalist was Roland Kempinaire van Les 3 P’tits Bouchons.

(JG/PVD/RDM)

Culinaria: 30 mei tot en met 2 juni, Tour & Taxis, Havenlaan 86C, 1000 Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content