Wereldkeuken in Limburg: 9 keer exotisch tafelen

© Michel Vaerewijck

Limburg is doorspekt met exotische pareltjes: van Aziatische loungerestaurants tot boeiende multiculturele versmarkten. Een kleine selectie.

TIGER LEE in Tongeren

Tiger Lee.
Tiger Lee.© Michel Vaerewijck

Dit aangenaam Aziatisch loungerestaurant met take away zit verborgen in een binnenhof. In een Bangkokambiance met veel zwart, kleurrijke decoratieve elementen, een grote muurprojectie van vuur en een sprookjesachtig zeeaquarium ontmoeten het Oosten en het Westen elkaar. Tiger Lee is zeker een smaakvolle halte voor liefhebbers van de Aziatische keuken. Het repertoire op de spijskaart is zeer uitgebreid met een nadruk op bereidingen uit Japan en Thailand. De kleurrijke sushi en de wokgerechten zijn uitschieters. De bediening is vriendelijk en verzorgd en er is een terras op de binnenkoer van het Vesaliuscomplex.

Via Julianus 9, 3700 Tongeren, 012 26 37 07, www.tigerlee.be. Maandag gesloten.


MULTICULTURELE MARKT in Heusden-Zolder

Meer dan 200 standhouders geven je het gevoel dat je ergens in een zuiders land tussen de kraampjes dwaalt. Elke tweede en vierde woensdag van de maand van 12 tot 17 uur op de mijnsite.

Multiculturele markt op het Marktplein z/n, 3550 Heusden-Zolder. Gratis parking en pendelbus vanaf het Brancardiershof.


GINKO in Lanaken

Ginko
Ginko© Michel Vaerewijck

De naam Ginko verwijst naar de Japanse notenboom of Japanse tempelboom (Ginko Biloba: een levend fossiel, oerouder van onze naaldbomen). Dit grote Aziatische fusion restaurant in Neerharen bevindt zich op de plaats van de vroegere Brasserie Dali. De ervaren eigenaars, het Chinese echtpaar Lin Lin en chef-kok Changjun Zhu, runden eerder Aziatische restaurants in Maastricht en Meerssen.

Maar hier zagen zij het groot: Ginko beschikt over180 plaatsen. De spijskaart vermeldt 107 verschillende bereidingen: sushi, oosterse salades en soepen, Chinese dumplings, langzaam gekookte curry’s, citroenvis, peking-eend enz… Heb je honger, dan kies je voor de formule All You Can Eat (22,50 euro op een werkdag of 25,50 in het weekend). Dan kruis je zelf het gewenste gerecht aan, geef je de kaart aan de bediening en als je eerste bestelling is verwerkt, mag je een nieuwe bestelling plaatsen. Dat kan je herhalen tot je erbij neervalt.

Staatsbaan 19, 3620 Lanaken (Neerharen), 089 84 17 70, www.ginkoasian.be.Maandag gesloten.


TASTY BOWL in Hasselt

Tasty Bowl.
Tasty Bowl.© Michel Vaerewijck

In dit moderne, sober ingerichte wokrestaurant met Thaise, Chinese en Japanse invloeden, kom je niet voor de gezelligheid, noch voor de privacy of om rustig te relaxen en ook niet voor het raffinement. Wat vind je dan wel in dit onder studenten zo populaire fastfoodrestaurant in hartje Hasselt, dicht bij de kathedraal? Een ruime keuze aan snelle gerechten, royaal en vriendelijk opgediend aan een lage prijs. Je neemt een kaart aan de ingang, kiest en bestelt aan de kassa en even later staat alles op tafel opgediend in kleine kommen. Bij de gerechten wordt de graad van pikantheid vermeld. Als je voor pikant kiest, is het ook echt pikant. Aanraders zijn: Khao Pad Kai en Lap Kai.

Fruitmarkt 34, 3500 Hasselt, 011 24 25 12, www.tastybowl.be. Ook voor afhaalgerechten. Zondag en maandag gesloten.


CAFE LATINO in Hasselt

Café Latino.
Café Latino.© Michel Vaerewijck

Populair Tex-Mexrestaurant met een warm Zuid-Amerikaans decor, verlicht met grote luchters en kaarsjes. Er klinkt stemmingsvolle salsa- en boleromuziek. Het is de ideale plek voor wie een sterk vakantiegevoel niet meer kan bedwingen en er even tussenuit wil. Aan de achterzijde bevindt zich een tuinterras, waar men zich bij mooi weer in Mexico waant. De spijskaart biedt veel keuze, zoals burrito’s Latino, fajita’s, enchiladas, spareribs, tortilla’s, chili con carne en taco’s. De gerechten worden geserveerd in zonnig gedecoreerd aardewerk. Alles is er echter vrij duur in verhouding tot de kleine porties. Als de zaak in het weekend volgeboekt is, moet je wat geduld uitoefenen. Café Latino wordt gretig bezocht door een jeugdig publiek.

Zuivelmarkt 12, 3500 Hasselt, 011 22 34 82, www.cafelatino.be. Zondag en maandag gesloten.


MULTICULTURELE HAPJESTOCHT in Beringen

Multiculturele hapjestocht.
Multiculturele hapjestocht.© Michel Vaerewijck

Een gids neemt je elke zondag van de maand mee op een multiculturele hapjestocht door de cité van Beringen. Je proeft onderweg van de architectuur, de gastvrijheid en lekkernijen zoals Poolse worst, Turks gebak, Italiaanse pizza en Koolputtersbier.

Best op voorhand even boeken aan het bezoekersonthaal van Toerisme Beringen.

Prijs: 30 euro, < 12 jaar: 14 euro. In de Koolmijnlaan ontdek je ook heel wat exotische winkeltjes.

Info:www.toerismelimburg.be.


MULTICULTURELE VERSMARKT in Genk

Multiculturele versmarkt Genk.
Multiculturele versmarkt Genk.© Michel Vaerewijck

Elke zaterdag van 8 tot 13 uur is er een bruisende multiculturele versmarkt in de Vennestraat in Winterslag/Genk, vlakbij C-mine. De Vennestraat wordt ook wel eens de ‘Straat van de zintuigen’ genoemd. Er zijn vele leuke winkeltjes, gezellige cafés en restaurants uit alle windstreken. Het boekje Soul Food in de Vennestraat omschrijft ze kort en wijst je de weg met een handig overzichtskaartje. Het boekje is gratis af te halen in C-mine bij het bezoekersonthaal. Ook in hotels, lokale horecazaken of een van de deelnemende zaken uit de Vennestraat wordt het aangeboden.

C-Mine 10 bus 2, 3600 Genk, 089 65 44 90, visit@genk.be, www.visitgenk.be.


JAMBALAYA in Diepenbeek

Jambalaya.
Jambalaya.© Michel Vaerewijck

De slogan van Jambalya is: Where the Outback meets the Wild West. Het Amerikaans- Australisch eethuis dat gespecialiseerd is in uitheemse vleessoorten, is ingericht als een Australische ranch. Met Halloween is de eetzaal symbolisch bont versierd. Voor zomerse dagen is er een groot terras, waar cocktails worden geserveerd en op nacho’s wordt geknabbeld. De spijskaart vermeldt een hele dierentuin vol wild: krokodil, struisvogel, zwaardvis, kangoeroe, zebra en soms haai. De gerechten zijn royaal maar onregelmatig van kwaliteit. Specialiteit zijn slow baked spare ribs (23,90 euro).

Peperstraat 72, 3590 , Diepenbeek, 011 35 22 50, www.jambalaya.be. Maandag en dinsdag gesloten.


DUDEMSA SUPERMARKT in Genk

Dudemsa Supermarkt.
Dudemsa Supermarkt.© Michel Vaerewijck

In de Vennestraat bevindt zich de Turkse supermarkt Dudemsa, een traditioneel familiebedrijf, drie generaties oud. Het begon met een klein winkeltje annex slagerij, waar je typische Turkse specerijen en specialiteiten als döner kebab en Turkse knoflookworst kon krijgen. Later, in de jaren 80 met de komst van de kebabzaken, nam de vraag naar Turks vlees enorm toe. Vertrouwend op de jarenlange ervaring, besloten de eigenaars zich toe te leggen op kebabvlees, bereid volgens de halalmethode. Daaruit groeide het modern vleesproductiebedrijf aan de Slingerweg 64. De particulier die op zoek is naar verse producten en Turkse en oosterse specialiteiten, blijft echter welkom in de winkel in de Vennestraat.

Vennestraat 66/68, 3600 Genk, 089 35 70 90, www.dudemsa.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content