Vragen (en antwoorden) uit jouw moestuin

© Getty Images/iStockphoto

Een tijd geleden riepen we op om al jouw moestuinnieuws en -vragen met ons te delen. Uit de reacties kozen we drie vragen, waarop we hier antwoord geven. Van ‘mega-erwten’ tot rabarber van de tweede oogst.

Annemie: Is het waar dat rabarber van tweede oogst giftig is?

Je moet weten dat het blad van rabarber ‘oxaalzuur’ bevat. Dat is, in grote hoeveelheden, giftig voor de mens en dat is ook de reden waarom we enkel de stengels eten. Nu, na de langste dag van het jaar (21 juni) zakt steeds meer van dat zuur terug naar de stengels. Je moet al érg veel zomerrabarber eten om er echt ziek van te worden, maar je zou er wel eens wat last van kunnen krijgen.

Er zijn echter nog redenen waarom je beter niet te laat dooroogst met je rabarber: het oxaalzuur maakt de stengels taaier en dus minder lekker (en ze geven een stroef gevoel aan je tanden) én de plant heeft genoeg tijd nodig om krachten te verzamelen om de winter te overleven. Als je te lang doorplukt, gaat je plant de winter verzwakt tegemoet en wie weet haalt hij het dan niet, of zal je opbrengst volgend jaar veel kleiner zijn.

Katleen: “Mijn man wou erwten kweken, maar het resultaat is een soort mega-erwt, iemand een idee wat dat is? Het is wel lekker.”

Vragen (en antwoorden) uit jouw moestuin
© .

Gelukzak, jouw man heeft onbewust tuinbonen gekweekt! Zo vers vanuit je eigen tuin, dat is de hemel op aarde. Geniet ervan!

Rita: “Ik heb reeds vier jaar twee struiken blauwe bessen in mijn tuin staan, maar heb er nog nooit een blauwe bes aan zien hangen. De blaadjes zijn heel mooi, maar die kan ik niet opeten. Een vriend van mij heeft ook twee struiken en die bloeien ieder jaar heel intens met heel veel grote vruchten. Wat doe ik verkeerd? Ik geef ze nochtans een beetje meststof specifiek voor klein fruit, maar niks helpt…”

Blauwe bessen zijn heerlijk en zitten boordevol antioxidanten en vitaminen, dus we begrijpen dat je je eigen struiken hebt gezet! Maar dan moeten er wel nog bessen aan komen. Er zijn twee dingen die blauwe bessen graag hebben: genoeg water en een zure grond.

Heb je al eens een bodemtest gedaan? Blauwe bessen gedijen het best in een bodem met een pH-waarde die lager is dan 5,5. Bij een hogere pH-waarde kan je je plant nog met zoveel liefde omringen, dat haalt hij waarschijnlijk niet. Is je grond niet zuur genoeg? Dan kan je ervoor kiezen de blauwe bessen in een pot te houden. Kies dan in de winkel voor rododendronpotgrond, want die bevat geen kalk. Je kan je zuurtegraad op peil houden door gecomposteerde houtsnippers en zwavel door de grond te mengen. Let er wel extra goed op dat de grond vochtig blijft wanneer je plant in een pot.

Je zegt ook dat je meststof gebruikt. Kijk je het etiket er eens op na om je ervan te verzekeren dat er geen kalk of chloor in zit? Ook die zijn namelijk nefast voor blauwe bessen.

Heb jij ook moestuinvragen? Vuur ze gerust op ons af en stuur een mailtje naar KnackOogst@knack.be.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content