Viognier: wijn met bedwelmend parfum voor de lente

8419229 © Druiven

Chardonnay kent iedereen, maar ken je viognier? Een druif met een bedwelmend parfum van bloemen en bloesem.

Chardonnay kent iedereen, maar ken je viognier? Een druif met een bedwelmend parfum van bloemen en bloesem.

Terug van bijna weg

Vijftig jaar geleden was de viognierdruif met uitsterven bedreigd. Alleen in Condrieu in de noordelijke Rhônevallei kwam hij nog voor, op amper 8 hectare. Vandaag zijn er meer dan 100 hectaren beplant. En wordt de viognier ook geteeld in het Franse zuiden, in Italië, Spanje, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Californië, Nieuw-Zeeland en Australië. Want wie viognier heeft geproefd, wil er meer van.

Drink hem jong

Viognier is geen bewaarwijn: zijn volle smaak en frisse zuren hebben de neiging snel te verzwakken. Je drinkt hem het best voor zijn vijfde jaar na de oogst.

Hoe smaakt hij?

Weinig druiven leveren wijn met zo’n bedwelmend parfum en opstuivende aroma’s van meidoorn, jasmijn en kamperfoelie, verweven met een vleugje muskus en gember. De alcohol is genereus, de textuur als zacht fluweel. En in de smaak van abrikoos, perzik en mango proef je de voorbode van de zomer.

Wat eet je erbij?

Wijn van viognier is culinair veelzijdig: van zalm- en garnalencocktail over pasta’s met zeevruchten en vis in saus, tot pittige Aziatische gerechten zoals curry’s. Hij past ook goed bij vegetarische gerechten.

Les vins de Vienne Drie wijnbouwers uit de noordelijke Rhônevallei, Yves Cuilleron, François Villard en Pierre Gaillard, sloegen de handen in elkaar om viognier te telen op vergeten wijngaarden in de heuvels rond het stadje Vienne. De wijnen kunnen zich meten met de duurdere versies van het beroemde viognierdorp Condrieu.Les Vins de Vienne, Collines Rhodaniennes – vanaf 17,15 eurowijnhuisvandenbulcke.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content