Alex Joseph is de sympathieke Californische chef-kok van Rouge Tomate in Elsene, waar hij al vijf jaar in de potten roert. Van jongs af aan groeide hij op met de cranberrysappen van Ocean Spray, een Amerikaans product. Het opkomende kooktalent, onlangs uitgeroepen tot beste jonge chef van de Benelux, ging ermee aan de slag en bedacht deze recepten.

Cocktail: Classic Cranberry Rickey

gf
© gf

Benodigdheden:

45 ml gin

30 ml Cointreau

15 ml citroensap

Ocean Spray Cranberry Classic

Spuitwater

Schijfjes citroen

3 scheutjes Angostura

Alles mengen. Smakelijk!

Cocktail: Zomerse cranberry gemberbier

gf
© gf

Benodigdheden

30 ml tequila

15 ml absint

15 ml siroop met een infusie van gember en citroengras

Ocean Spray Cranberry & Blackcurrant

Geraspte gember

Afwerken met:

Schijfjes komkommer

Schijfjes kumquat

Basilicum

Alles mengen. Smakelijk!

Gazpacho van tomaat en venkel, cranberry sorbet, Oostendse grijze garnalen, gegrilde toast en basilicum

gf
© gf

Voor 4 porties

Voor de gazpacho

1 kg rijpe trostomaten in vier gesneden (bewaar de tomatensteeltjes voor de marinade)

0,3 kg of 1 hele venkel in blokjes

150 ml extra virgin olijfolie

25 ml Jerez azijn (Spaanse sherry-azijn)

Zout en Espelette peper

Voeg alle ingrediënten bijeen en laat overnacht marineren. Haal de volgende dag de tomatensteeltjes uit het mengsel en mix de andere ingrediënten gedurende 3 minuten op hoge snelheid. Zeef de soep, voeg naar smaak peper en/of zout toe en laat in de koelkast afkoelen.

Voor de cranberry sorbet

1 l Ocean Spray Cranberry Classic

200 g suiker

20 ml extra virgin olijfolie

2 g Xanthaangom

Sap van 1 citroen

Mix alles in een blender en zeef nadien het mengsel. Doe de vloeistof in een sorbetmachine en laat draaien totdat de consistentie voldoende smeuïg is.

Afwerking

Volkoren brood (ongeveer de dikte van je duim) gegrild met olijfolie en zout en nadien uitgesneden met een 60 mm ring

200 g hand gepelde Oostendse grijze garnalen

Verse basilicum

Scheutje olijfolie

Balsamicoazijn van goede kwaliteit

Serveer de gazpacho in een soepbord met een bolletje cranberry sorbet in het midden. Werk af met het brood, de grijze garnalen, basilicum, olijfolie en balsamicoazijn.

Civiche van zeebrasem en kreeft, Ocean Spray Cranberry Light, limoen, jalapeno, koriander en avocado

gf
© gf

Voor 4 porties

1 zeebrasem, ongeveer 1 kg

1 kreeft, ongeveer 500 g

Ontgraat de vis en snijd de filet weg. Verwijder nadien de beenderen in het midden van de filet. Ten slotte fileer je de vis, spoel je hem af onder ijskoud water en dep je hem droog. Snijd de vis in dunne schijfjes en bewaar in de koelkast.

Laat de kreeft afkoelen in de koelkast vooraleer je hem kookt. Voeg de kreeft toe aan een grote pot kokend gezouten water. Kook voor exact 6 minuten en laat nadien 10 minuten in ijskoud water afkoelen. Verwijder vervolgens het vlees van staart, klauwen en knokkels. Snijd het vlees in grote schijven en bewaar in de koelkast.

Afwerking

Schijfjes rode ui

Schijfjes venkel

Partjes van 1 sinaasappel

Schijfjes kumquat

1 jalapeno peper, in dunne schijfjes

Verse korianderblaadjes

Schijfjes avocado

120 ml Ocean Spray Cranberry Light

Sap van 2 limoenen

Maldon zeezout

Marineer de zeebrasem en kreeft in de Ocean Spray Cranberry Light en limoensap. Besprenkel de vis met flink wat Maldon zeezout en serveer op een bord. Werk af met de rode ui, venkel, sinaasappelpartjes, kumquats, jalapeno, koriander en avocado.

(DB)

Alex Joseph is de sympathieke Californische chef-kok van Rouge Tomate in Elsene, waar hij al vijf jaar in de potten roert. Van jongs af aan groeide hij op met de cranberrysappen van Ocean Spray, een Amerikaans product. Het opkomende kooktalent, onlangs uitgeroepen tot beste jonge chef van de Benelux, ging ermee aan de slag en bedacht deze recepten. Benodigdheden:45 ml gin30 ml Cointreau15 ml citroensapOcean Spray Cranberry ClassicSpuitwaterSchijfjes citroen3 scheutjes AngosturaAlles mengen. Smakelijk!Benodigdheden30 ml tequila15 ml absint15 ml siroop met een infusie van gember en citroengras Ocean Spray Cranberry & Blackcurrant Geraspte gember Afwerken met:Schijfjes komkommerSchijfjes kumquatBasilicumAlles mengen. Smakelijk!Voor 4 portiesVoor de gazpacho1 kg rijpe trostomaten in vier gesneden (bewaar de tomatensteeltjes voor de marinade)0,3 kg of 1 hele venkel in blokjes150 ml extra virgin olijfolie25 ml Jerez azijn (Spaanse sherry-azijn)Zout en Espelette peper Voeg alle ingrediënten bijeen en laat overnacht marineren. Haal de volgende dag de tomatensteeltjes uit het mengsel en mix de andere ingrediënten gedurende 3 minuten op hoge snelheid. Zeef de soep, voeg naar smaak peper en/of zout toe en laat in de koelkast afkoelen.Voor de cranberry sorbet1 l Ocean Spray Cranberry Classic200 g suiker20 ml extra virgin olijfolie2 g XanthaangomSap van 1 citroenMix alles in een blender en zeef nadien het mengsel. Doe de vloeistof in een sorbetmachine en laat draaien totdat de consistentie voldoende smeuïg is.AfwerkingVolkoren brood (ongeveer de dikte van je duim) gegrild met olijfolie en zout en nadien uitgesneden met een 60 mm ring200 g hand gepelde Oostendse grijze garnalenVerse basilicumScheutje olijfolieBalsamicoazijn van goede kwaliteitServeer de gazpacho in een soepbord met een bolletje cranberry sorbet in het midden. Werk af met het brood, de grijze garnalen, basilicum, olijfolie en balsamicoazijn. Voor 4 porties1 zeebrasem, ongeveer 1 kg1 kreeft, ongeveer 500 gOntgraat de vis en snijd de filet weg. Verwijder nadien de beenderen in het midden van de filet. Ten slotte fileer je de vis, spoel je hem af onder ijskoud water en dep je hem droog. Snijd de vis in dunne schijfjes en bewaar in de koelkast.Laat de kreeft afkoelen in de koelkast vooraleer je hem kookt. Voeg de kreeft toe aan een grote pot kokend gezouten water. Kook voor exact 6 minuten en laat nadien 10 minuten in ijskoud water afkoelen. Verwijder vervolgens het vlees van staart, klauwen en knokkels. Snijd het vlees in grote schijven en bewaar in de koelkast.AfwerkingSchijfjes rode uiSchijfjes venkelPartjes van 1 sinaasappelSchijfjes kumquat1 jalapeno peper, in dunne schijfjesVerse korianderblaadjesSchijfjes avocado120 ml Ocean Spray Cranberry LightSap van 2 limoenenMaldon zeezoutMarineer de zeebrasem en kreeft in de Ocean Spray Cranberry Light en limoensap. Besprenkel de vis met flink wat Maldon zeezout en serveer op een bord. Werk af met de rode ui, venkel, sinaasappelpartjes, kumquats, jalapeno, koriander en avocado.(DB)