Verteerbare prijzen

Eethuis Patyntje (Gent) serveert Belgische bereidingen in een villa met koloniale allure.

Ondernemer Hugues De Bruyne belandde in de horeca uit liefhebberij en wist succes te oogsten. Eerst zette hij eethuis ’t Keukentje in Sint-Martens-Latem in de markt. Daarna kwam Patyntje in Gent, dat hij in 1999 overnam.

Patyntje bestaat sinds 1928 en is ondergebracht in een villa met koloniale allure aan de oevers van de Leie. De Gentenaars kwamen er decennia lang om Belgische gerechten te eten, die aan tafel werden gebracht door obers in smoking. De zaak raakte in verval en het restaurant sloot gedurende vier jaar zijn deuren. Bij de restauratie werden oude plafonds en vloeren weer naar voren gebracht. De formule ‘smakelijk eten zonder stijfheid voor een verteerbare prijs’ werd overgeheveld van ’t Keukentje en sindsdien stroomt het publiek weer toe.

Patyntje ligt op een groene plek en toch dicht bij de stad. Binnen wachten vriendelijk personeel en een opengetrokken ruimte met aangenaam sobere inrichting. Dikke pluche gordijnen brengen warmte en sfeer. Ria Boels is de vrouwelijke chef-kok. Met haar spijskaart mikt ze op Belgische bereidingen, zoals ’tutjespap’ (aardappelpuree) met gepocheerd ei en handgepelde garnalen (14 euro), kabeljauw met mousselinesaus (29 euro) en Vlaamse stoverij met Westmalle (17 euro).

Wij kwamen met twee en werden vriendelijk onthaald. Er waren twee voorgerechten: monumentale garnaalkroketten met mooie korst, smakelijke vulling, gefrituurde peterselie en citroen (14 euro) en een minder geslaagde Belgische variant op sushi en sashimi (16 euro).

Hoofdgerechten waren: tagliata van in plakjes gesneden en vervolgens gebakken smakelijk Belgisch wit-blauw rundvlees met raketsla en stukjes parmezaan (23 euro) en hazenrug van eerste kwaliteit, met zorg gebakken en opgediend met twee sausen, veenbessen, in wijn gekookte peer en knolselderpuree (24 euro). Deze verzorgde en smakelijke maaltijd werd afgesloten met lekker cuberdonijs (8 euro).

Kader: koloniale villa met brasserie-inrichting
Onthaal en bediening: door welwillende jonge mensen
Keuken: smakelijke en verzorgde Belgische gerechten, aangevuld met modieuze en meer wereldse bereidingen

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content