Van scones tot clotted cream: Britse high tea is hot

© Athos Burez
Agnes Goyvaerts

Thee in een mooi kopje, een zilveren blad met minisandwiches, gebak en scones met jam en clotted cream. Zeg niet zomaar een theetje tegen een high tea… Dit ouderwetse Britse theeritueel is absolutely fabulous.

In Engeland is de namiddagthee nooit weggeweest, hier maakt hij opgang. We noemen het graag high tea, hoewel dat niet helemaal klopt. Maar we zijn het eens over wat het is: een lichte maaltijd tussen lunch en diner, wanneer een hongertje de kop opsteekt.

Low wordt high

Afternoon tea kent zijn oorsprong in het begin van de negentiende eeuw, toen thee uit de Britse kolonies werd ingevoerd en erg in de mode was. Omdat er slechts twee maaltijden per dag werden gebruikt – een laat ontbijt en het diner rond acht, negen uur ’s avonds – zou volgens de legende Anna, hertogin van Bedford, in de namiddag een ‘ sinking feeling’ hebben gevoeld, en de oplossing daarvoor was een grote pot thee en een lichte snack, die ze nuttigde in haar boudoir. Ze inviteerde haar vriendinnen en al gauw werd de afternoon tea een vaste afspraak. Het ritueel verhuisde van het boudoir naar de zitkamer en men noemde het low tea, omdat hij werd geserveerd op lage salontafeltjes en bankjes, in tegenstelling tot de high tea, die men aan een normale eettafel gebruikte. Dat was echter voor de middenklasse of de arbeiders, die rond vijf of zes uur een stevige maaltijd gebruikten, met vis- en vleesgerechten en warme pie. High tea was oorspronkelijk dus een avondmaal, maar werd later synoniem aan namiddagthee.

Komkommersandwiches en varianten.
Komkommersandwiches en varianten.© Athos Burez

Het gebruik van afternoon tea kwam tot volle bloei in Britse hotels, en de Londense high teas van The Ritz, Brown’s, The Savoy e.a. zijn een verplicht nummer op een citytrip. Niet enkel de hotelgasten, ook winkelende dames (ja, toch vooral dames) komen graag even verpozen bij een pot thee en een verfijnde snack.

Pink omhoog

Bij afternoon tea horen nette manieren, delicaat servies en de pink omhoog. Hoewel er geen vaste regels zijn, bestaat het menu meestal uit warme scones met jam en room, kleine boterhammetjes (sandwiches) met komkommer, eiersla met tuinkers of gerookte zalm en taartjes. Om plaats te winnen, worden ze geserveerd op een etagère, en je begint met zout en eindigt met zoet. Natuurlijk kenden we op het vasteland ook tearooms, waar thee of koffie met een taartje of een slagroomwafel werden geserveerd. Maar die kregen aan het einde van de vorige eeuw de stempel van hopeloos ouderwets, en hun plaats werd ingenomen door hippe koffiebars.

Van scones tot clotted cream: Britse high tea is hot
© Athos Burez

De grote hotels zaten echter niet stil, en zorgden voor een verjongingskuur van hun afternoon tea. The Berkeley in Londen pakte uit met Prêt-à Portea, patisserie geïnspireerd op de mode. Vooral Nederland volgde gretig en daar werd het een wedstrijd om de mooiste typisch Hollandse (denk Delfts blauw, of grachtenhuisjes) gebakjes aan te bieden, die vlijtig op Instagram worden gepost. De grote Bake Off-wedstrijden zwengelen de liefde voor patisserie verder aan, en wie door zoetschaamte geplaagd wordt, vindt zelfs alternatieven zoals Madam Bakster.

Kortom, of we onze thee low dan wel high gebruiken, hij heeft zijn oubollige imago helemaal afgeschud, en we drinken er graag een glaasje prosecco of champagne bij.

Where tea

Antwerpen, Maison Claude

Prachtig ingericht theesalon, met porselein en zilveren dienbladen, patisserie van Del Rey. Het meubilair en de artefacten zijn te koop.

Hendrik Conscienceplein 5, 2000 Antwerpen, 03 237 05 01, salondetheclaude.be, maandag en dinsdag gesloten

Gent, Maison Elza

In hartje Gent vind je een interieur tjokvol snuisterijen, met voorliefde voor jarentwintigmode. Op zaterdag, zondag en maandagnamiddag serveert men high tea.

Jan Breydelstraat 36, 9000 Gent, 09 225 21 28, maisonelza.be

Brussel, Hotel Amigo

Van de keten die in Londen o.a. Brown’s en Savoy bezit. In Brussel kun je in de bar een Belgische versie van afternoon tea bestellen, niet met scones, maar met lekkers van chocolatier Marcolini.

Vruntstraat 1-3, 1000 Brussel, 02 547 47 47, roccofortehotels.com

Brugge, Hotel Orangerie

Elke namiddag afternoon tea. Bij mooi weer op het terras met uitzicht op de reien en de bootjes, anders onder het oog van statige edellieden uit de 17de en 18de eeuw aan de muren.

Kartuizerinnenstraat 10, 8000 Brugge, 050 34 16 49, hotelorangerie.be

Antwerpen, Domestic

Een schattig roze salon, verborgen op de eerste verdieping in het hartje van de winkelbuurt. High tea met verfijnd gebak en sandwiches van de eigen bakker.

Lange Gasthuisstraat 5, 2000 Antwerpen, 03 500 05 68, domestic-bakkerij.be, high tea van woensdag tot zaterdag en op koopzondag

How tea

1. Gebruik nooit theebuiltjes, maar losse thee.

2. Kies een theepot van porselein of van glas, met ingebouwde filter.

3. Houd de thee warm op een theelichtje.

4. Wil je thee met minder theïne? Zet dan je thee-ei of -filter 1 minuutje in het hete water, en giet af. De blaadjes zijn nu het grootste deel van hun theïne al kwijt.

5. Laat je gerafelde jeans thuis. Voor een afternoon tea mag het op z’n zondags.

Clotted cream voor 4 personen

  • 1 l volle room

Clotted cream maken is een lang, maar eenvoudig proces.

Vertrek van dikke, niet-gepasteuriseerde room met een zo hoog mogelijk vetgehalte. (Op de verpakking mag niet ‘ultra-gepasteuriseerd’ staan.) Giet de room in een glazen ovenschaal en dek die af met aluminiumfolie. Verwarm de oven voor op 180°C en zet de schaal met room in de oven. Zet dan de oven uit en laat de room gedurende 10-12 uur in de oven staan zonder de schaal te openen, bijvoorbeeld een nacht. Plaats de schaal daarna in de koelkast en laat de room minimaal acht uur afkoelen (of de volgende nacht). Er hebben zich dan dikke lobben of ‘clots’ gevormd aan de oppervlakte. De room voor clotted cream wordt niet of slechts heel licht gezoet. Hij moet smaken als verse, ongezouten roomboter.

Serveer gekoeld, in een schaaltje ernaast, of op de lauwe scones.

Komkommersandwiches

Ontkorst een langwerpig wit brood. Snijd het in zo dun mogelijke sneetjes. Pel de komkommer met een dunschiller en snijd eveneens in ragfijne schijfjes. Besprenkel de komkommer met enkele druppels citroen en doe er een snuifje zout bij. Houd opzij.

Beboter de sneetjes brood dun en zorgvuldig tot aan de randen, om te vermijden dat de komkommer ze waterig zou maken. Beleg het brood net voor het serveren met de komkommer. Snijd de boterhammetjes diagonaal door, tot driehoeken.

In moderne varianten wordt weleens roomkaas en dille toegevoegd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content