Van de langste ooit tot het geluid dat ze maken: 10 feiten over asperges

© Getty

In de oudheid werden ze omschreven als geneeskrachtig, nu vinden we ze vooral lekker. Tien feiten over de koningin der groenten op een rij.

In de oudheid, bij de Grieken, Romeinen en Chinezen, werden asperges omschreven als geneeskrachtig. Tegenwoordig vinden we ze vooral lekker. Toch zijn asperges ook heel gezond. Ze zijn rijk aan vitamines en mineralen. De meest opvallende feiten over de asperge op een rij.

1. Een witte asperge is een groene asperge

Er zijn drie kleuren asperges te koop: witte, groene en paarse. Toch gaat het niet om drie variëteiten van de aspergeplant: witte asperges zijn jonge scheuten van de aspergeplant die nooit zonlicht gezien hebben. Net zoals bij de teelt van witloof, dekken boeren hun planten hier af zodat de groente mooi wit blijft. Groene en paarse asperges groeien boven de grond en onafgedekt en krijgen hun frisse kleur door fotosynthese.

2. Wit, groen of paars maakt uit als het om vitamines gaat

Het vitaminegehalte van de asperge varieert naargelang de soort. Groene asperges bevatten over het algemeen de meeste vitamines. Paarse asperges bevatten in verhouding iets meer vitamine C en provitamine A.

3. Asperges horen te piepen

Wrijf twee stengels tegen elkaar. Als ze een tsjirpend of piepend geluid maken, zijn ze vers. Het topje moet stevig aanvoelen, de onderkant van de stengel mag niet ingedroogd of houterig zijn en niet meegeven als je erin knijpt.

Asperges met vlierbloesemazijn en jonge prei, klik op de foto voor het recept
Asperges met vlierbloesemazijn en jonge prei, klik op de foto voor het recept© Diane Hendrikx

4. Bij asperges zijn mannen populairder dan vrouwen

Er zijn vrouwelijke en mannelijke aspergeplanten. Deze laatste zorgen voor een opbrengst die wel veertig procent hoger is dan die van de vrouwelijke variant. De kwekers weten dit natuurlijk ook. Daarom gebruiken ze vrijwel uitsluitend mannelijke planten voor hun teelt.

Op een warme dag kan een aspergestengel tot meer dan tien centimeter groeien. De langste ooit gestoken meet 3,11 meter! Of die nog lékker was, is een andere zaak.

6. Asperges zijn dure groenten

We zeggen wel eens dat groenten de goedkoopste voedselgroep is die er bestaat, maar dat geldt niet helemaal voor asperges. Hoewel ze in verschillende kwaliteitsklassen verkocht worden en hun prijs uiteraard kan schommelen, is het zeker mogelijk dat je tien euro voor een kilo betaalt. Dat hoeft niet te verbazen als je weet hoe asperges geoogst moeten worden: door een mens die ze op handen en knieën één voor één stekt, want een machine zou de tere stengels beschadigen.

Salade van nieuwe aardappelen, artisjok en asperge met harissa, klik op de foto voor het recept
Salade van nieuwe aardappelen, artisjok en asperge met harissa, klik op de foto voor het recept© Isopix

7. Asperges zijn vitaminebommen

Asperges bevatten veel vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2 en foliumzuur (vitamine B11). Daarmee zorgen ze voor het hele lichaam, van celdeling tot het immuunsysteem, van bloedstolling tot huid, haar en botten.

In vergelijking met andere verse groenten zijn asperges rijk aan vitamine E. Vitamine E (tocoferol), een vetoplosbare vitamine, speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is het belangrijk voor de weerstand. Vitamine E is een antioxidant. Asperges bevatten nog meer antioxidanten: zogenaamde flavonoïden. Deze stoffen kunnen ontstekingsreacties in het lichaam remmen.

8. Asperges zijn goed voor de nieren (en dat ruik je)

Asperges zijn vochtafdrijvend en daarmee goed voor de nieren. Diezelfde nieren maken ook een vloeistof van de stoffen die het lichaam niet nodig heeft: de urine. Asperges kunnen je urine een sterke geur geven door de manier waarop je lichaam ze verteert. Bepaalde stoffen in de asperge asparaginezuur worden in het lichaam omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen. Deze geven je plas de typische geur. Niet iedereen heeft hier overigens last van, al is het niet helemaal duidelijk waarom. Waarschijnlijk beschikken sommige mensen niet over de enzymen om het asparaginezuur om te zetten.

9. Ze kennen een strikte timing

Wanneer het aspergeseizoen begint, kan je nooit helemaal op voorhand zeggen – dat hangt immers af van weersomstandigheden – maar wanneer het eindigt, weet elke aspergeboer weken op voorhand: op 24 juni. Daarna wordt de plant met rust gelaten, zodat hij voldoende kan aansterken om het jaar daarna opnieuw lekkere scheuten te produceren.

Asperge-kokossoep met salsa van rabarber en jalapeños, klik op de foto voor het recept
Asperge-kokossoep met salsa van rabarber en jalapeños, klik op de foto voor het recept© Isopix

10. B-vitamines zitten vooral in het kopje van de asperge

Asperges bulken van de vitamines van de B-groep. Deze vitamines, die bijvoorbeeld een rol spelen bij de energievoorziening in het lichaam, zitten opvallend genoeg vooral in de kopjes van de asperge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content