Transvetten zijn niet altijd ongezond

© iStock

Transvetten zijn niet altijd ongezond, zegt een nieuwe studie. Natuurlijke transvetten kunnen in lage hoeveelheden zelfs nuttig zijn.

Transvetten zijn onverzadigde vetten die nog ongezonder zijn dan verzadigde vetten. Kunstmatige transvetten komen onder meer voor in industrieel gebak en kant-en-klaarmaaltijden. Te veel van die transvetten eten verhoogt het risico op hart- en vaataandoeningen

Maar een Duitse studie, die vandaag in het European Heart Journal is verschenen, nuanceert dat enigszins. In bloedstalen van meer dan drieduizend mensen zagen de onderzoekers tot hun verrassing dat de aanwezigheid van natuurlijke transvetten samenhing met een lagere risico op overlijden en op hartaanvallen.

Minder dan in VS

Ook opvallend: een hogere concentratie van industriële transvetten leidt niet automatisch tot een hoger risico op overlijden. Die Duitse resultaten spreken eerder Amerikaans onderzoek tegen, maar mogelijk komt dat doordat de onderzochte Duitsers over het algemeen ook minder transvetten in hun bloed hadden dan de onderzochte Amerikanen. Zelfs de hogere concentraties transvetten in de Duitse stalen lagen nog lager dan de gemiddelde concentraties in de Amerikaanse.

Wereldwijd gaan steeds meer stemmen op om industriële transvetten te bannen. Begin dit jaar bepaalde Argentinië dat voedingsproducten nauwelijks nog transvetten mochten bevatten. Argentinië was na Denemarken en Zwitserland het derde land ter wereld dat zover ging.

(IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content