Toprestaurant El Bulli sluit toch definitief

© EPA

El Bulli, ’s werelds beste restaurant, sluit dan toch definitief de deuren.

De Spaanse topchef Ferran Adrià sluit eind volgend jaar voorgoed de deuren van zijn restaurant El Bulli, dat bekend staat om zijn ongewone combinaties en al meermaals uitgeroepen werd tot beste restaurant ter wereld. Eind januari klonk het nog dat El Bulli, gelegen aan de Costa Brava, tijdelijk zou dicht gaan in 2012 en 2013, maar nu heeft Adrià dus beslist om dat definitief te doen. Dat meldt de Britse krant The Telegraph.

De topchef zegt dat hij sterk onder druk staat door de drie Michelinsterren en te veel geld verliest bij het openhouden van de zaak. Ondanks het feit dat gasten er 200 pond voor een etentje moeten neertellen, maakt Adrià toch een half miljoen euro per jaar verlies met het restaurant. “Ik zou dat geld liever investeren in iets ruimer, zodat ik het concept en de idee waar El Bulli voor staat, kan verspreiden”, zegt Adrià. Wanneer het laatste diner is geserveerd in december 2011, plant Adrià de oprichting van een academie voor hoogstaande keuken.

Wie nog wil genieten van Adrià’s wereldberoemde kookkunsten zal zich moeten haasten. Het restaurant is slechts open van juni tot en met december en heeft al een wachtlijst van 3000 mensen voor het komende seizoen.

Aïsa Knockaert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content