Topproducten van bij ons: op deze adresjes eet je lekker lokaal

Ode aan de eerlijke keuken: topproducten van bij de kweker om de hoek en seizoensgebonden menu’s.

Vlaanderen

JACQUELINE

De keuken van Evelien Swiers is eenvoudig en recht voor de raap. Geen schuimpjes of opsmuk, maar borden waarop topingrediënten schitteren in hun eenvoud. Het menu ontstaat uit het aanbod van het seizoen: een nauw contact met de boer zorgt voor de nodige inspiratie. Zo wordt asperge gecombineerd met prei en vlierbloesem en krijgt de zalmforel het gezelschap van rozen en bietjes. ’s Middags wacht een driegangenlunch, ’s avonds kies je uit vier of vijf gangen. Vriend en sommelier Raf Rombouts kiest bijpassende wijnen uit de onconventionele wijnkaart vol verrassende, natuurlijke wijnen. Ook wild gegiste geuze krijgt een plaats in de spotlights.

Lunch 37 euro, driegangenmenu 43 euro, viergangenmenu 55 euro, vijfgangenmenu 68 euro. Van Colenstraat 8, 2530 Boechout, restaurantjacqueline.be. Maandag en dinsdag gesloten.

MICO & JON

Patissière Mico Cheung leerde de knepen van het vak bij maîtres pâtissiers in Frankrijk en Hongkong. Samen met haar man, chef Jonathan Leung, opende ze Mico’s Bistro in de Kasteelpleinstraat. Op uitnodiging van het modemerk Fred + Ginger waagden Mico en Jon zich recentelijk aan een verhuizing naar het zuiden van de stad, en kozen ze meteen een nieuwe naam. Maar ze blijven trouw aan hun formule: lokale producten die worden omgetoverd tot Aziatisch geïnspireerde gerechten. Hun groenten halen ze bij de wilde boeren van Ons Logisch Voedsel (onslogischvoedsel.be). Proef de pannenkoek met lente-ui en buikspek en je bent voor eeuwig verknocht aan deze plek. Ook mag je hier niet vertrekken zonder de zelfgemaakte dumplings – van klassiekers tot knalroze varianten – geproefd te hebben. Uiteraard zijn de desserts volledig uit de kunst. Denk aan Japanse cotton cheesecake of een bergamot-crème-brûlée-taartje. Hier drink je een glas natuurwijn of een van de eigenzinnige drankjes, zoals een ijskoude matchathee of een black sesame latte.

Gerechten tot 22,50 euro. Kloosterstraat 13, 2000 Antwerpen, 0485 14 62 07. Enkel lunch, behalve op zaterdag. Maandag en dinsdag gesloten.

WILLEM HIELE

Het charmante, witgekalkte vissershuisje van zijn ouders is door chef Willem Hiele omgevormd tot een toevluchtsoord voor liefhebbers van verfijnde bordjes. Groenten komen deels uit eigen tuin – wie rondwandelt ziet asperges, erwtjes en kruiden groeien – en deels van de biologische boerderij Monde des Milles Couleurs van Dries Delanote. Als ambassadeur van North Sea Chefs zorgt Willem ervoor dat de vis duurzaam gevangen is in de Noordzee. Een avond hier is een heuse culinaire trip die bestaat uit een Kleine (5 gangen) of Grote Wandeling (7 gangen). Gastvrouw Shannah kiest de wijnen, maar maakt ook een non-alcoholisch drankje met fris groen uit de kruidentuin.

Lunchmenu 65 euro, vijfgangenmenu 80 euro, zevengangenmenu 105 euro. Pylyserlaan 138, 8670 Koksijde, restaurant.willemhiele.be. Maandag en dinsdag gesloten.

BISTRO BIS

Zoals wel meer sterrenchefs had ook Dimitry Lysens zin om behalve zijn geraffineerde borden wat ongecompliceerde gerechten te serveren. Daarvoor ging hij het niet ver zoeken: hij turnde de ruimte boven zijn eigen restaurant om tot een bistro, stoer en met veel hout. De keuken gaf hij in handen van Johan Haverlain, een voormalige kok bij Magis. Met zijn voorliefde voor brute, pure gerechten is Haverlain de geknipte chef voor deze bistro. Zo weet hij met tomaat, burrata en tuinboon een sterk vegetarisch voorgerecht te toveren. Meer dan drie ingrediënten heeft deze chef meestal niet nodig om te scoren, daarvan getuigt ook het trio ravioli/aardpeer/zeekraal. Elk gerecht heeft minstens één element op het vuur bereid. Volgens de chef is dat de perfecte manier om ingrediënten heel puur te houden: het vuur geeft een diepgang die weinig andere toevoegingen vraagt.

Small Bis: 37 euro, Big Bis: 52 euro. Of à la carte: voorgerecht 13 tot 14 euro, hoofdgerecht 16 tot 19 euro. Hemelingenstraat 23, 3700 Tongeren, bistrobis.be. Dinsdag en woensdag gesloten.

OGST

Twee vrienden verbouwden eigenhandig een voormalig schoonheidssalon tot een van de meest geslaagde voorbeelden van hedendaagse bistronomie in Limburg. De muren zijn er ruw, maar het lichte parket en de gemakkelijke zwartleren banken geven aan dat hier ook plaats is voor luxe. In die opgewerkte ruimte zorgt Diederik Herbots, een fan van natuurwijnen, voor de bediening en het drankadvies. Chef Sébastien Wygaerts maakt dan weer verrassende gerechten. Zo durft hij rundvlees samen te brengen met tamarinde en bouchotmosselen met mierikswortel. Zoals dat in een gastro-bistro gaat, is de keuze veeleer beperkt. Toch moet je al heel kieskeurig zijn om niet onder de indruk te zijn van het menu dat chef Wygaerts hier in vier, vijf of zes gangen voorstelt.

Driegangenlunch 35 euro, viergangenmenu 55 euro, vijfgangenmenu 65 euro, zesgangenmenu 75 euro. Ridder Portmansstraat 4, 3500 Hasselt, ogst.be. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

BASSUD

Achter het strakke, moderne interieur van restaurant Bassud houdt zich in de keuken een meester op in rijke smaken en lichte bereidingen. Jan Devos kookte eerder bij In de Wulf en Boury en opende een jaar geleden samen met zijn verloofde Michèlle een eigen restaurant in Torhout. De chef gaat graag op zoek naar producten uit eigen streek en maakt bordjes vol pure smaakcombinaties. Zowel ’s middags als ’s avonds wijzigt het menu dagelijks, waarbij je het aantal gangen zelf kiest. Bassud maakte in november zijn entree bij Gault&Millau met een straffe 14/20.

Lunch: menu van twee, drie of vier gangen (29, 37 of 48 euro). Diner: vast menu van drie, vier of vijf gangen (37, 48 of 59 euro). Zuidstraat 42, 8820 Torhout, bassud.be. Zondag en maandag gesloten.

BEUDAERT

Chef Matthieu Beudaert, kunsthistoricus van opleiding, is autodidact in de gastronomie. Zijn keuken focust op eersteklasproducten, vaak uit eigen streek, met respect voor telers en kwekers. In 2009 opende Beudaert samen met zijn vrouw Sofie Delbeke Table d’Amis aan de rand van Kortrijk. Het restaurant groeide al snel uit tot een referentie, werd bekroond met een ster en 17/20 in Gault&Millau. Vorig jaar vormde het duo het oude restaurant om tot Beudaert. Ze keerden zo terug naar hun roots: een ontspannen en toegankelijk restaurant waar iedereen welkom is, met verteerbare prijzen. Matthieu Beudaert houdt ervan om op ontdekking te gaan in de wereld van de groenten, zijn keuken is puur en gericht op de essentie.

Voorgerecht 16 tot 25 euro, hoofdgerecht 25 tot 40 euro. Sint-Maartenskerkhof 8, 8500 Kortrijk, beudaert.be. Zondag en maandag gesloten.

Brussels Gewest

L’AUBERGE DES MAÏEURS BY LA FINCA

Een verrassing van formaat, met de uitstraling van zowel een vredig dorpsplein als een Engelse cottage. Dat krijg je wanneer een ‘neo-ruraal’ koppel halsoverkop besluit een restaurant over te nemen in de groene rand van Brussel. Al even verrassend is de keuken, met het accent op seizoensgebonden groenten. Gerookte prei, verse geitenkaas en gekonfijte uien; suprême van gevogelte, paarse artisjokken, coulis van mango’s met curry en verse koriander; om nog te zwijgen van de contrefilet met een marmelade van shiitake met tomatensap. De (biologische) kers op de taart is de voortreffelijke kaart met natuurlijke wijnen. Tip: profiteer van de voordelige lunchformule.

Dagschotel 15 euro, driegangenmenu 27,50 euro. Sint-Pietersvoorplein 1, 1150 Sint-Pieters-Woluwe, laubergedesmaieurs.be. Open op woensdag, zaterdag en zondag.

FOR.E.T.

Ook restaurants met een sociale insteek zijn belangrijk. FOR.E.T. vervult een voorbeeldfunctie, via de opleiding van mensen die een sociaal integratietraject volgen, het zogenaamde artikel 60. De formule levert mooie resultaten op. Qua aankleding wanen we ons heel even in Berlijn, met dank aan de grote ramen en de houten balken. De topper is de driegangenlunch van ongeveer 15 euro. De keuken kan worden omschreven als familiaal en lekker, met als voorbeeld een smeuïge spinazie- feuilleté. Bij de dranken vallen de ambachtelijke bieren van Brouwerij Dupont op. Wie die bieren op de kaart heeft staan, heeft gevoel voor kwaliteit.

Hoofdgerecht tussen 9,50 en 14,60 euro. Luttrebruglaan 134, 1190 Vorst, foret-asbl.be Zaterdag en zondag gesloten.

LES TERRES D’ICI

Dit bewonderenswaardige project huist in de voormalige Long Fond-boerderij, waar nu al 35 jaar een kwekerij is gevestigd. In het centrale, imposante gebouw worden zowel stijlvolle decoratieartikelen als allerlei gezonde producten aangeboden. De ideale plek voor een lunch is het rustgevende terras. Voor 19 euro bijvoorbeeld krijg je een bord vol bieten, eenkoren, quinoa en andere smaakvolle planten en kruiden. Behoefte aan proteïnen? Geen nood. Voor 12 euro is er het miniplankje met een waaier van kaas en ingelegde vleeswaren. Allemaal gegarandeerd lokaal geproduceerd.

Gerechten van 17 tot 21 euro. Brusselsesteenweg 117, 1310 Terhulpen, lesterresdici.farm. Maandag gesloten.

Wallonië

LA POPOTE

Haar keukentje is van haar eetzaal gescheiden door niet meer dan een simpele toog. Florence D’Avino, die nog sous-chef was in Le Bistrot van Jean-Phi in Bergen, is hier de soliste. De jonge vrouw staat achter het fornuis én bedient de gasten in haar vestzakrestaurant. Op culinair gebied verwijst ze naar haar grootmoeder. Florence is even bescheiden als getalenteerd, en dat bewijst ze met een beperkt maar doordacht menu, met drie voorgerechten en drie hoofdgerechten. Wij genoten van het duo van baarsfilet met polenta. Ook vermeldenswaard zijn de bouillon van boerenkool met gerookt spek en de zwezerik op traditionele wijze. En daarbij hoort een mooie selectie artisanale bieren van Ça Brasse Pour Moi.

Hoofdgerecht vanaf 23 euro. 1, rue du Pont Gotissart, 1400 Nijvel, 067 37 07 77 Zondag en maandag gesloten.

MINNIE & FRENCHIE

In een prachtig huis in het Waals-Brabantse Lasne leeft een eigenzinnig duo op ongedwongen wijze zijn culinaire fantasieën uit. Wij lieten ons verleiden door het mooie kader over twee etages, de krukjes met tartanbekleding, de vriendelijke bediening en de onvermoeibare Berkel-snijmachine. Vanuit de bescheiden open keuken vertrekken allerlei gerechtjes, verwijzend naar opgefriste klassiekers (stijl Ottolenghi) van gerookte aubergine met granaatappel, via de zeer artisanale, fijne Belgische vleeswaren van Dierendonck, tot de onovertroffen grijze garnalen. Als kers op de taart pakt dit dynamische stel nog uit met sublieme natuurwijnen met namen zoals Alessandro Viola en Domaine Jolly Ferriol. Klassiek én gedurfd.

Gerechten 10 tot 17 euro. 7, route de Genval, 1380 Lasne, minnie-frenchie.be. Zondag en maandag gesloten.

LE JARDIN D’EN BAS

Enkele tafels, kinderen die rustig zitten te tekenen, een keuken waar je zo naar binnen zou kunnen lopen… Le Jardin d’en Bas is een en al huiselijkheid. Het rustieke interieur, de linnen tafeldoekjes en de knoflookslingers aan de muur versterken de ongedwongen sfeer nog. Olivier Hiquet, de patron van Le Jardin d’en Bas, schrijft zijn vertrouwenwekkende suggesties met krijt op het bord: escabeche van forel, stoofpot met Warnant-slakken, varkenspoot met mosterdsaus, grootmoeders taart met biscuit en chocolade… Familiaal én lokaal. En bovendien even simpel als lekker.

Lunch 18 euro. 1, rue d’en Bas, 5537 Hun, lejardindenbas.be. Dinsdag en woensdag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content