Tips voor een geslaagd pot luck-feest

De pot luck diner – de formule waarbij alle gasten zelf iets lekkers meebrengen – wint terrein. Maar hoe pakt u zo’n feest het best aan? 9 tips.

Spreek op voorhand goed af wie wat zal klaarmaken, anders zou het menu wel eens kunnen bestaan uit allerlei varianten van tabouleh of tiramisu. In groep communiceren kan handig via e-mail of Facebook (dat laatste brengt misschien nieuwe kennissen bij, die eventueel ook kunnen uitgenodigd worden – hoe meer zielen, hoe groter de pot luck).

Zorg voor voldoende afwisseling in het menu met slaatjes, ovenschotels, quiches, zoete gerechten, brood en/of andere bijgerechten. Vergeet de vegetariërs niet: zorg voor een aantal schotels zonder vlees en waak over een goed evenwicht tussen hartige en zoete gerechten (in een verhouding van ongeveer drie tegen een).

Pot luck-feestjes kunnen ook volgens een thema georganiseerd worden, bijvoorbeeld Mexicaans, Halloween, barbecue of seventiesstijl. Laat dat wel op tijd aan uw gasten weten, zodat ze voldoende tijd hebben om hun creatieve sappen te laten werken.

Als gastheer of -vrouw bent u verantwoordelijk voor de drank: zorg voor bier en wijn, maar ook voor water, fruitsap en frisdrank voor de chauffeurs met dienst. Enkele flessen bubbels zijn altijd meegenomen om de avond met een knaller in te zetten. Maak dat u voldoende borden, bestek en glazen in huis hebt. Ook serveerschotels zijn geen overbodige luxe, om de meegebrachte gerechten stijlvol te presenteren.

Hoe meer gasten er komen, hoe meer opdrachten u kunt uitbesteden, bijvoorbeeld de drank of de afwas. Als het een intiem feestje wordt, zult u als gastheer of -vrouw ook zelf voor een gerecht moeten zorgen.

De gerechten voor een pot luck dinner moeten op voorhand klaargemaakt kunnen worden, zodat ze de avond zelf enkel afgewerkt hoeven te worden, bijvoorbeeld door ze even op te warmen in de oven of door er een garnituur over te strooien.

Denk eraan dat er niet evenveel porties moeten zijn als gasten: niet iedereen zal van elke schotel proeven. De meeste gasten zullen bovendien slechts een kleine portie opscheppen, zodat ze van meerdere gerechten kunnen proeven.

Goede pot luck-gerechten zijn stoof- en ovenschotels, salades, koekjes, gebak en brood. Ze zijn makkelijk transporteerbaar en dat is belangrijk vanuit een praktisch oogpunt. Ook tapas, antipasti en mezze zijn bijzonder geschikt, omdat ze perfect koud of op kamertemperatuur geserveerd kunnen worden.

Pot luck-feestjes zijn uitstekende gelegenheden om huiselijke gerechten in de kijker te zetten. Denk aan recepten die van generatie op generatie zijn overgeleverd. Dit is het moment om oma’s onnavolgbare recept voor stoofvlees of tante Irma’s heerlijke appelcake op te diepen. Het is niet de bedoeling je medegasten te epateren met culinaire hoogstandjes. Wat primeert, is dat de gerechten met liefde zijn klaargemaakt. Dat proef je.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content