Tieners gezonder doen eten? Spreek hun rebelse kant aan

© Getty Images/iStockphoto

Vroeger verfden tieners hun haar rood, droegen ze leren jekkers en luisterden ze naar loeiharde rockmuziek. Vandaag rebelleren ze door gezond te eten. En zo heeft elke generatie zijn ding, blijkbaar.

Je wil jouw tiener gezonder doen eten? Verveel hem of haar dan vooral niet met de langetermijnsvoordelen daarvan. Beter is volgens een recent onderzoek om hen het gevoel te geven dat ze door gezond te eten ingaan tegen de standaard en dat ze op die manier vechten tegen onrecht. #GoodParenting!

Minder suiker

Voor het onderzoek werden 536 kinderen van 13 tot 15 jaar oud verdeeld over drie groepen. De eerste groep kreeg informatie over de voordelen van gezonde voeding. De tweede groep werd verteld dat de marketing achter junkfood geregeld juiste informatie verdoezelt en dat het gemaakt wordt om je er meer van te doen eten, de derde groep kreeg helemaal geen informatie.

Wat bleek? Slechts 43 % van de deelnemers die de negatieve informatie over de fastfoodsecor hadden gekregen, koos achteraf een ongezonde snack zoals chips of chocolade uit. Bij de twee andere groepen lag dat met 54 % een stuk hoger. Ze lieten frisdranken meer links staan en hun algemene suikerinname daalde 9 %.

Cool

“Als de normale manier van gezond eten als ‘stom’ wordt bekeken, wil een tiener niet dat soort persoon zijn die gezond eet,” vertelt co-auteur David Yeager. “Maar als we gezond eten afschilderen als rebels en als het lijkt alsof ze hun eigen keuze maken en ze tegen onrecht vechten, zou iemand die gezond eet onder tieners gezien kunnen worden als iemand met een hoge status.”

Seks, een appel en rock n’ roll! (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content