Een 222 kilo zware blauwvintonijn is in Japan voor het recordbedrag van 155,4 miljoen yen (zo'n 1,3 miljoen euro) onder de hamer gegaan.

Het ging om de eerste veiling van het nieuwe jaar op de Tsukiji vismarkt in Tokio. Kiyoshi Kimura, de voorzitter van een groot sushi-restaurantketen, legde een slordige 700.000 yen (meer dan 6.000 euro) per kilo neer. 'Het was een beetje duur', werd Kimura geciteerd door het persbureau Kyodo.

Het bedrag verpulvert het vorige record, dat een jaar geleden werd gevestigd door dezelfde koper. Toen betaalde hij 156,49 miljoen yen voor een dier van 269 kilo. Nergens wordt zoveel blauwvintonijn gegeten als in Japan. De overbevissing heeft al wereldwijd tot kritiek geleid. (Belga/DB)

Een 222 kilo zware blauwvintonijn is in Japan voor het recordbedrag van 155,4 miljoen yen (zo'n 1,3 miljoen euro) onder de hamer gegaan.Het ging om de eerste veiling van het nieuwe jaar op de Tsukiji vismarkt in Tokio. Kiyoshi Kimura, de voorzitter van een groot sushi-restaurantketen, legde een slordige 700.000 yen (meer dan 6.000 euro) per kilo neer. 'Het was een beetje duur', werd Kimura geciteerd door het persbureau Kyodo. Het bedrag verpulvert het vorige record, dat een jaar geleden werd gevestigd door dezelfde koper. Toen betaalde hij 156,49 miljoen yen voor een dier van 269 kilo. Nergens wordt zoveel blauwvintonijn gegeten als in Japan. De overbevissing heeft al wereldwijd tot kritiek geleid. (Belga/DB)