Suikerprijs gaat -langzaam- dalen vanaf 2017
De prijs van suiker in ons land en de rest van de Europese Unie gaat vanaf 2017 waarschijnlijk dalen. Dat is althans wat de suikerverwerkende industrie hoopt nadat de suikermarkt in 2017 geliberaliseerd wordt.
De suikermarkt wordt sterk beïnvloed door de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) voor suiker in de Europese Unie, die onder meer productiequota, gegarandeerde minimumprijzen en een restrictief handelsbeleid met exportsubsidies en importbarrières hanteert.
In 2006 werd al een hervorming doorgevoerd, met een verlaging van de gegarandeerde minimumprijs voor suikerbieten. In 2017 wordt de suikermarkt volledig worden geliberaliseerd: de productiequota en minimumprijzen voor bietentelers worden afgeschaft. “Dat betekent dat de Europese prijzen beter zullen aansluiten bij de wereldmarktprijs”, zegt Peter Van Herreweghe, adviseur-generaal van het Prijzenobservatorium, dat een studie uitvoerde naar de Belgische suikermarkt. De prijzen op de wereldmarkt liggen namelijk al jarenlang lager dan de prijzen in de EU.
“We merken dat de rendabiliteit van bietentelers afhankelijk is van de ontvangen bietenprijs. Het is geen toeval dat na de hervorming van de GMO in 2006, met een verlaging van de minimumprijs voor suikerbieten, het aantal bietentelers sterk daalde in ons land. Ook de liberalisering van de suikermarkt in 2017, waardoor onder meer de minimumprijs voor suikerbieten helemaal verdwijnt, zal in periodes van overaanbod ongetwijfeld een negatieve invloed hebben op de rendabiliteit van bietentelers”, zegt Van Herreweghe.
Belgische consumenten die trouwens denken begin volgend jaar meteen hun slag te kunnen slaan, zijn eraan voor de moeite: een analyse toont aan dat de prijstransmissie voor “tafelsuiker” in België asymmetrisch verloopt. Dat betekent dat wanneer de Europese suikerprijs toeneemt, dat gemiddeld een onmiddellijk en relatief sterk effect heeft op de Belgische consumptieprijs voor suiker, terwijl een prijsdaling minder intens en met een vertraging van meer dan een jaar wordt opgevolgd.
In cijfers: “Een prijsverhoging van de Europese suikerprijs met 10 procent heeft op lange termijn een impact van 4,1 procent op de Belgische consumptieprijs voor suiker, terwijl een prijsdaling van de Europese suikerprijs met 10 procent leidt tot een daling van de Belgische consumptieprijs voor suiker van slechts 2,2 procent”.
In België zijn er nog twee suikerproducenten actief: Tiense Suikerraffinaderij en Iscal Sugar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier